Έχουμε συνηθίσει την «κουλτούρα της φασαρίας», ναι αυτή την αίσθηση της οχλαγωγίας, του μόνιμου τρεξίματος καθημερινα. Το ζητούμενο όμως είναι πώς αποφορτιζόμαστε απ΄ όλο αυτό; Όπως και αν αποκαλούμε τη σύγχρονη ζωή μας, έχουμε ρυθμιστεί έτσι ώστε να δουλεύουμε, και να δουλεύουμε, και να δουλεύουμε ασταμάτητα… Δεν είναι περίεργο που η «αθόρυβη παραίτηση» του εαυτού μας απογειώθηκε τον τελευταίο καιρό (ειδικά στις ημέρες της πανδημίας) και έγινε πρωτοσέλιδο.

Μια άλλη viral τάση του TikTok όμως φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την ευημερία μας, διώχνοντας μακριά το άγχος από τη ζωή μας. Με τον όρο «soft life» γίνεται λόγος για τον τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την ξεκούραση και την ευκολία, μια έννοια που έχει χαθεί στη σημερινή τοξική ανακατεύθυνση της παραγωγικότητας. Είναι λοιπόν το «soft life» ο μόνος τρόπος που πρέπει να ζούμε;

Τι είναι το «soft life»

Ο όρος «soft life» ή «soft era» περιγράφει μια ζωή με απόλαυση και άνεση, ενώ περιορίζει το άγχος. Με 378,1 εκατομμύρια προβολές το # στο TikTok, δεν υπάρχει video που να απεικονίζει τη χωρίς άγχος #softlife, που διαδόθηκε κυρίως από μαύρες γυναίκες creators. Ο σκοπός του «soft life» είναι να απορρίψει το άγχος και να  δώσει προτεραιότητα στη χαρά και την εμπειρία. Το «soft life» μπορεί φαινομενικά να δείχνει πως προάγει τον υλικό πλούτο, αλλά στον πυρήνα του, είναι μια νοοτροπία που καλλιεργεί την ισορροπία, την αυτογνωσία και την πρόθεση για χαρά.

Βρες χρόνο για ξεκούραση
Η ξεκούραση είναι παραγωγική. Το πλυντήριο, τα email εργασίας και τα ψώνια μπορούν να περιμένουν. Πάντα θα υπάρχει κάτι που απαιτεί την προσοχή σου αλλά το μυαλό και το σώμα σου δεν είναι φτιαγμένα για να τρέχουν με χίλια. Όταν αφιερώνεις χρόνο για να αποσυνδεθείς απ’ όλα, να είσαι ακίνητη και να χαλαρώσεις, όχι μόνο θα αποδώσει καρπούς για την ψυχική σου υγεία, αλλά θα προάγει τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη διάθεσή σου.

Διαχειρίσου το άγχος
Βασικό συστατικό της στροφής στον ήπιο τρόπο ζωής είναι να αφαιρέσεις το άγχος από την εξίσωση (το ξέρουμε, αυτό φαίνεται αδύνατο). Διότι, όπως όλοι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, η αντίδραση «μάχη-ή-φυγή» του στρες καταστρέφει την ευημερία μας, οδηγώντας συχνά σε ημικρανίες, πεπτικά προβλήματα και άγχος. Όλοι χειριζόμαστε το άγχος διαφορετικά, επομένως μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστούμε με διαφορετικές τεχνικές για να το μειώσουμε. Μερικές δοκιμασμένες και αληθινές μεθόδους; Θεραπεία, διαλογισμός, αναπνοή, περπάτημα και βέλτιστος ύπνος.

Καθόρισε τα όριά σου
Είτε μιλάμε για δουλειά, σχέσεις ή σεξ, ο καθορισμός ορίων είναι αδιαπραγμάτευτος για τη διατήρηση της ισορροπίας στη ζωή μας και τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας. Πρώτα: μάθε να νιώθεις άνετα λέγοντας «όχι». Να θυμάσαι ότι λέγοντας πάντα «ναι», γυρνάς την πλάτη σου σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα.

Βρες σκοπό σε ό,τι κάνεις
Σίγουρα, η ρουτίνα αφαιρεί στην καθημερινότητα μάς βάζει σ΄ένα όμορφο πρόγραμμα, όταν τρέχεις όμως με αυτόματο πιλότο, πόσο εστιάζεις στην παρούσα στιγμή; Το πρώτο βήμα στην εξάσκηση της ουσιαστικής φύσης της ζωής είναι να προσδιορίσεις ξεκάθαρα τις αξίες σου και τι ενσωματώνει η καλύτερη, ανώτερη, πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού σου μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια, δούλεψε ενεργά προς αυτούς τους σκοπούς.

Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια
Το κοινό θέμα του«soft life» είναι να να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή και ναι, αν δεν νιώθεις καλά, να μάθεις να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Είτε έχεις πολλά είτε λίγα (σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο) , να θυμάσαι πως όλοι έχουμε «κρίσιμα σημεία» που χρειάζεται να «δουλέψουμε». Και η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά μάλλον μια ευκαιρία να χτίσεις σχέσεις και να μάθεις πράγματα από τους άλλους. Είναι ένα all-around win-win παιχνίδι, δες το κι έτσι!

See Also

Comments are closed.

Pin It