Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι η άσκηση τοξικής επιρροής σε κάποιον μέσω ψυχικής και συναισθηματικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον έλεγχο και τον εξαναγκασμό του θύματος σε μειονεκτική θέση. Ο χειραγωγός χρησιμοποιεί έμμεσες, παραπλανητικές ή κρυφές μεθοδεύσεις για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα σε βάρος του θύματος.

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι επιζήμια και μπορεί να είναι διακριτική, γεγονός που καθιστά την αναγνώρισή της δύσκολη. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να βρούμε τρόπους για να το καταπολεμήσουμε. Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τρόπους της ψυχολογικής χειραγώγησης και πώς μοιάζουν, τότε ίσως θα είναι πιο εύκολο να τους αντιμετωπίσετε.

Μορφές Ψυχολογικής Χειριστικής Συμπεριφοράς

1.Το ταξίδι της ένοχης

Το ταξίδι της ενοχής περιλαμβάνει τα συναισθήματα της ένοχης ή της ευθύνης, κυρίως αδικαιολόγητα, τα όποια ενεργοποιούνται από τον χειραγωγό. Η ενοχική συμπεριφορά εκδηλώνεται κυρίως μέσα στις προσωπικές σχέσεις, όπως είναι οι ερωτικές, οι οικογενειακές, οι φιλικές και οι επαγγελματικές.

2. Κάποιος που θέλει να σας δημιουργήσει ενοχές μπορεί να:

-Προβάλει τις δίκες του προσπάθειες και τη δίκη του σκληρή δουλειά, για να σας κάνει να αισθανθείτε ανεπαρκείς και άσχημα που εσείς αποτυγχάνετε να ανταποκριθείτε σε τόσο υψηλές προσδοκίες.
-Αντιδρά στις καταστάσεις με σαρκασμό και μία παθητική-επιθετική συμπεριφορά.
-Αγνοεί τις προσπάθειες σας για να συζητήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα.
-Σας αγνοεί, έχοντας απέναντι σας μία σιωπηλή αντίδραση.
-Αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι είσαστε ενοχλημένοι και αντιδρά σαν να μην συμβαίνει.
-Προσπαθεί με ιδιαίτερο ζήλο να στρέψει την κατάσταση υπέρ του.
Επικοινωνεί την ενόχληση του μέσω της γλώσσας του σώματος, π.χ. σταυρώνοντας τα χέρια, χτυπώντας και πετώντας διάφορα αντικείμενα.
-Μόλις αντιληφθείτε ότι κάποιος προσπαθεί να σας παρασύρει σε ένα ταξίδι ένοχης, αντιμετωπίστε τον κατά πρόσωπο και πείτε του ότι έχετε καταλάβει τι προσπαθεί να κάνει. Ίσως αυτός είναι ο τρόπος για να καταπολεμήσετε μία τέτοια τοξική συμπεριφορά.

See Also

Comments are closed.

Pin It