Έχεις βγει για δείπνο, περνάς καλά, και ξαφνικά νιώθεις ένα χέρι στον ώμο σου. Μια γνώριμη φωνή λέει το όνομά σου, γυρνάς και βλέπεις ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Ξέρεις αυτή τη γυναίκα. Τη γνωρίζεις χρόνια. Αλλά το όνομά της… έχει κάνει φτερά! Το μόνο που καταφέρνεις να ψελλίσεις είναι ένα αμήχανο «Γεια… εσύ!» Μην πανικοβάλλεσαι. Δεν σημαίνει ότι αρχίζεις να ξεχνάς τα πάντα ή ότι πρέπει να γκουγκλάρεις «σημάδια άνοιας» άμεσα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες μικρές αλλαγές στη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας είναι απόλυτα φυσιολογικές όσο μεγαλώνουμε.
Ξέχασες πώς λένε εκείνον τον ηθοποιό; Μπήκες στην κουζίνα και δεν θυμάσαι γιατί; Συμβαίνει και στις καλύτερες! Ο εγκέφαλος, όπως και το σώμα, χρειάζεται προπόνηση για να παραμείνει δυνατός. Κι ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να του δώσεις την τόνωση που χρειάζεται.
«Πολλές από τις γνωστικές μας δεξιότητες, όπως το multitasking και η ταχύτητα επεξεργασίας, κορυφώνονται γύρω στα 30 και μετά τείνουν να μειώνονται πολύ διακριτικά με την ηλικία», λέει ο Joel Kramer, Psy.D., διευθυντής του προγράμματος Μνήμης και Γήρανσης Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Κάνοντας έξυπνες επιλογές τρόπου ζωής, μπορείς να εκπαιδεύσεις εκ νέου τον εγκέφαλό σου ώστε να παραμένει ευκρινής και συγκεντρωμένος.
1. Άφησε το Google στην άκρη και σκέψου μόνη σου
Το διαδίκτυο είναι σωτήριο για να θυμάσαι το όνομα εκείνης της ταινίας που είδες πριν δέκα χρόνια, αλλά μήπως βασίζεσαι υπερβολικά σε αυτό; Όταν κάθε απάντηση είναι ένα κλικ μακριά, ο εγκέφαλος αρχίζει να τεμπελιάζει. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «ψηφιακή αμνησία»: ξεχνάς πληροφορίες γιατί ξέρεις ότι μπορείς να τις βρεις άμεσα στο κινητό σου.
Την επόμενη φορά που το όνομα κάποιου κολλάει στην άκρη της γλώσσας σου, αντιστάσου στον πειρασμό να το ψάξεις. Δώσε στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να το βρει μόνος του. Επίσης, προσπάθησε να φτάσεις σε μια νέα διεύθυνση χωρίς GPS ή να πάρεις μια διαφορετική διαδρομή για το σπίτι. Οι μικρές αυτές αλλαγές κρατούν το μυαλό σου ενεργό και σε εγρήγορση.
«Ο εγκέφαλος είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να το χάσεις», λέει η Sara Mednick, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια γνωσιακής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine. Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα και στη συνέχεια τα ανακαλούμε αργότερα, ενεργοποιούμε τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με τη μνήμη. Αλλά όταν βασιζόμαστε σε εξωτερικές πηγές, όπως τα τηλέφωνά μας ή το Διαδίκτυο, για να θυμόμαστε για εμάς, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να εξασθενήσουν.
Διάβασε επίσης: Πώς με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου θα δεις τεράστια οφέλη στην υγεία σου
2. Πάρε έναν υπνάκο – αλλά στρατηγικά
Ο καλός ύπνος είναι βασικός για την καθαρή σκέψη, αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να είναι μόνο βραδινός; Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα. Αν έχεις 90 λεπτά στη διάθεσή σου, εκμεταλλεύσου τα: θα σου χαρίσουν τα ίδια οφέλη για τη μνήμη και τη συγκέντρωση που θα είχε μια ολόκληρη νύχτα ύπνου. Αν δεν έχεις τόσο χρόνο, ακόμα και 30 λεπτά μπορούν να βοηθήσουν.
«Σε έναν υπνάκο 90 λεπτών, περνάτε με ποδήλατο τόσο στον ύπνο βραδέων κυμάτων όσο και στον ύπνο REM, αλλά το κάνετε με την ίδια αναλογία όπως συμβαίνει σε μια ολόκληρη νύχτα ύπνου». Εξαιτίας αυτού, «ένας μεσημεριανός ύπνος 90 λεπτών μπορεί να συναγωνιστεί αυτό που θα παίρνατε μια νύχτα όσον αφορά την εδραίωση της μνήμης, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα», λέει η Sara Mednick. Πολύ δύσκολο για να χωρέσετε 90 λεπτά στο πρόγραμμά σας; Ένας υπνάκος 30 λεπτών μπορεί επίσης να βοηθήσει στο κλείδωμα των πληροφοριών.
Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται ξεκούραση για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες της ημέρας και να τις αποθηκεύσει στη μνήμη σου. Μην νιώθεις τύψεις αν χρειάζεσαι έναν υπνάκο – στην πραγματικότητα, έτσι δουλεύει πιο αποδοτικά το μυαλό σου!
3. Κάνε την άσκηση σύμμαχό σου
Δεν είναι μόνο το σώμα σου που ωφελείται από τη γυμναστική, αλλά και ο εγκέφαλός σου. Κάθε φορά που κινείσαι, το αίμα ρέει πιο έντονα, μεταφέροντας πολύτιμο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει την ανάπτυξη νέων συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες, διατηρώντας το μυαλό σου σε εγρήγορση.
Δεν χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο. Ακόμα και το γρήγορο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης. Σκέψου το σαν μια προπόνηση όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό σου!
4. Μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Το multitasking σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάνεις πολλά, αλλά στην πραγματικότητα μειώνει την απόδοσή σου. Ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να εστιάζει σε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Όταν προσπαθείς να δουλέψεις, να απαντήσεις σε μηνύματα και να ακούς μουσική ταυτόχρονα, καταλήγεις να κάνεις περισσότερα λάθη και να θυμάσαι λιγότερα.
Δοκίμασε να εστιάσεις σε μία εργασία τη φορά. Βάλε το κινητό μακριά από το οπτικό σου πεδίο όταν δουλεύεις και προγραμμάτισε συγκεκριμένες ώρες για να ελέγχεις τα email σου. Αν δυσκολεύεσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές διαχείρισης χρόνου που μπλοκάρουν περισπασμούς.
5. Φάε έξυπνα: ο εγκέφαλός σου πεινάει για τα σωστά τρόφιμα
Η διατροφή σου έχει άμεση σχέση με τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σου. Θέλεις το μυαλό σου σε κορυφαία φόρμα; Πρόσθεσε αυτές τις τροφές στο πιάτο σου:
- Μούρα: Γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά.
- Παντζάρια: Αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τον κρατούν αιχμηρό.
- Κουρκουμάς: Μια φυσική αντιφλεγμονώδης ουσία που ενισχύει τη μνήμη και προστατεύει από τη γήρανση του εγκεφάλου.
Πρόσθεσε λίγο κουρκουμά στο φαγητό σου ή πάρε ένα συμπλήρωμα (με τη συμβουλή γιατρού). Αν προτιμάς κάτι πιο γλυκό, δοκίμασε να φας λίγα μούρα με γιαούρτι το πρωί.
Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς: αν δεν τον χρησιμοποιείς, ατονεί. Μην αφήνεις το μυαλό σου να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο! Δώσ’ του νέες προκλήσεις, κράτα το σώμα σου σε κίνηση, φρόντισε τη διατροφή και τον ύπνο σου, και θα δεις τη διαφορά. Το να ξεχάσεις ένα όνομα πού και πού είναι φυσιολογικό, αλλά το να αφήσεις το μυαλό σου να αδρανήσει… αυτό είναι κάτι που μπορείς να αποτρέψεις!
Διάβασε επίσης: Ο εκπληκτικός τρόπος για να γίνεις εξυπνότερη και να χτίσεις έναν πιο υγιή εγκέφαλο
Comments are closed.