Ώρα: 23:30. Έχεις πέσει στο κρεβάτι, έτοιμη να κοιμηθείς. Ξαφνικά θυμάσαι ότι δεν τσέκαρες το Instagram. Μια γρήγορη ματιά. Μετά YouTube. Μετά ένα ακόμα επεισόδιο στο Netflix. Άλλο ένα και μετά κοιμάμαι, το ορκίζομαι! Κάποια στιγμή, συνειδητοποιείς ότι το ρολόι γράφει 02:47 και αύριο το πρωί θα σέρνεσαι.
Αν αυτό σου φαίνεται γνωστό, τότε καλώς ήρθες στον κόσμο του Sleep FOMO (Fear of Missing Out on Sleep). Ναι, είναι αληθινό. Και είναι η νέα «μάστιγα» που καταστρέφει τον ύπνο μας, επειδή πάντα υπάρχει κάτι πιο «ενδιαφέρον» να δούμε πριν κοιμηθούμε.
Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα social media και τις σειρές πριν κοιμηθούμε
Η αλήθεια είναι απλή: ο εγκέφαλός σου λατρεύει το dopamine. Κάθε φορά που κάνεις scroll, κάθε νέο post που βλέπεις, κάθε νέο επεισόδιο που παίζει αυτόματα, σου δίνει μια μικρή δόση ευχαρίστησης. Και όσο πιο κουρασμένη είσαι, τόσο πιο αδύναμη είναι η δύναμη της αυτοσυγκράτησης.
1.Binge-watching effect: Οι streaming πλατφόρμες έχουν φροντίσει να μην σταματάς ποτέ. Το επόμενο επεισόδιο αρχίζει σε 5…4…3… και ξαφνικά η νύχτα έχει εξαφανιστεί.
2.Infinite scrolling: Τα social media δεν έχουν τέλος. Δεν υπάρχει τελευταία σελίδα στο Instagram ή στο TikTok. Πάντα θα υπάρχει άλλο ένα story, άλλο ένα βίντεο, άλλο ένα post να δεις.
Διάβασε επίσης: Όταν το μυαλό σου κάνει «υπερωρίες» στη χειρότερη βάρδια: Το φαινόμενο των 3:00 π.μ.
3.Fear of Missing Out: Σκέφτεσαι: «Κι αν ανέβηκε κάτι viral και το χάσω; Αν όλοι μιλάνε αύριο για αυτό το meme κι εγώ δεν το έχω δει;» Το Sleep FOMO είναι ακριβώς αυτό: η αίσθηση ότι πρέπει να μείνεις ξύπνια για να μην «μείνεις πίσω».
Όταν το Sleep FOMO γίνεται τρόπος ζωής
Το κακό με αυτή τη συνήθεια είναι ότι γίνεται αυτοματοποιημένη.
-Στην αρχή, το κάνεις «μια φορά στο τόσο».
-Μετά, γίνεται «ε, τι πειράζει, ας δω άλλο ένα επεισόδιο».
-Και ξαφνικά, κάθε βράδυ ο ύπνος σου είναι το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί.
Αποτέλεσμα;
-Κουρασμένη όλη μέρα (και μετά απορείς γιατί δεν ξυπνάς φρέσκια)
-Χειρότερη διάθεση (ο λιγότερος ύπνος = περισσότερη γκρίνια)
-Δυσκολία συγκέντρωσης (ναι, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη σου)
-Αυξημένη πείνα & cravings (γιατί όταν το σώμα είναι κουρασμένο, ζητά ενέργεια… aka junk food)
Μπορείς να νικήσεις το Sleep FOMO χωρίς να χάσεις την κοινωνική σου ζωή;
Η απάντηση είναι ναι – αλλά θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια (και μερικά tricks που δεν περιλαμβάνουν το να πετάξεις το κινητό σου από το παράθυρο).
1. Βάλε ένα «ψηφιακό curfew»: Όρισε συγκεκριμένη ώρα που αφήνεις το κινητό μακριά σου. Tip: Βάλε το να φορτίζει σε άλλο δωμάτιο.
2.Χρησιμοποίησε την «Night Mode» στα apps: Μπορείς να ρυθμίσεις Instagram, TikTok και YouTube να σε ειδοποιούν όταν έχεις περάσει το όριο χρήσης. (Hint: Δεν θα το ακούσεις ποτέ, αλλά αξίζει μια προσπάθεια!)
3. Δημιούργησε μια «ιεροτελεστία ύπνου» που σε χαλαρώνει: Ένα βιβλίο, λίγο stretching, ένας ήχος λευκού θορύβου. Κάτι που θα σε αποσυνδέσει από το μπλε φως της οθόνης.
4.Ρώτα τον εαυτό σου πριν ανοίξεις άλλη μια εφαρμογή: «Αξίζει πραγματικά να μείνω ξύπνια για αυτό;» 9 στις 10 φορές, η απάντηση είναι όχι.
Αν το Sleep FOMO είχε ήχο, θα ήταν το ξυπνητήρι σου το πρωί
Το πρόβλημα με το να στερείς ύπνο από τον εαυτό σου για λίγα παραπάνω likes, επεισόδια ή stories, είναι ότι το πληρώνεις ακριβά το επόμενο πρωί. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν χάνεις τίποτα αν μείνεις ξύπνια μια ώρα παραπάνω, αλλά το σώμα σου ξέρει την αλήθεια. Και δυστυχώς, ο κόσμος των social media δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Αλλά εσύ μπορείς να πατήσεις pause. Κλείσε τα μάτια σου. Ο κόσμος θα είναι ακόμα εδώ όταν ξυπνήσεις.
Διάβασε επίσης: 4-7-8: Η μέθοδος αναπνοής που «κοιμίζει» το άγχος σου σε λιγότερο από ένα λεπτό
Comments are closed.