Έχεις ξυπνήσει ποτέ στη μέση της νύχτας, νιώθοντας σαν να είσαι εγκλωβισμένη στο ίδιο σου το σώμα; Βλέπεις το δωμάτιό σου, ακούς τους ήχους γύρω σου, αλλά… δεν μπορείς να κουνηθείς. Προσπαθείς να φωνάξεις, αλλά κανένας ήχος δεν βγαίνει από το στόμα σου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, νιώθεις μια παράξενη παρουσία να σε κοιτάζει από τη γωνία του δωματίου.

Αν το έχεις βιώσει, ξέρεις πόσο τρομακτικό είναι. Αν όχι, ας πούμε απλά πως μοιάζει με σκηνή από ταινία τρόμου – μόνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό το φαινόμενο λέγεται υπνική παράλυση, και δεν είναι ούτε υπερφυσικό ούτε επικίνδυνο, αν και η αίσθηση του τρόμου είναι απόλυτα αληθινή.

α

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παθαίνεις υπνική παράλυση

Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου περνάει σε μια φάση βαθιάς χαλάρωσης όπου οι μύες σου παραλύουν προσωρινά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει κάθε βράδυ – έτσι το σώμα σου προστατεύεται από το να κάνει απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια των ονείρων σου.

Διάβασε επίσης: 4-7-8: Η μέθοδος αναπνοής που «κοιμίζει» το άγχος σου σε λιγότερο από ένα λεπτό

Το πρόβλημα ξεκινά όταν το μυαλό σου ξυπνά πριν προλάβει να «ξεκλειδώσει» το σώμα σου. Το αποτέλεσμα; Βιώνεις μια παράδοξη κατάσταση όπου το μυαλό σου είναι πλήρως συνειδητό, αλλά το σώμα σου παραμένει παγιδευμένο στη φάση του ύπνου. Είναι σαν να πατάς γκάζι ενώ το χειρόφρενο είναι τραβηγμένο.

Γιατί νιώθεις μια «παρουσία» στο δωμάτιο

Αν η ακινησία δεν ήταν αρκετά τρομακτική, οι περισσότερες γυναίκες που βιώνουν υπνική παράλυση αναφέρουν κάτι ακόμα πιο ανατριχιαστικό: την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται μαζί τους στο δωμάτιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός σου βρίσκεται ακόμα σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, όπου τα όνειρα μπορεί να «μπερδεύονται» με την πραγματικότητα. Η αίσθηση της απειλής είναι ένα παιχνίδι του μυαλού, το οποίο πασχίζει να εξηγήσει το γιατί δεν μπορείς να κινηθείς.

a

Στη λαογραφία, αυτή η αίσθηση έχει συνδεθεί με μύθους για “σκοτεινές παρουσίες”, δαίμονες ή ακόμα και εξωγήινες απαγωγές. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι απλά ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιδρά στο σοκ της υπνικής παράλυσης.

Υπνική παράλυση: Συχνότητα, αιτίες και πότε πρέπει να ανησυχείς

-Πόσο συχνό είναι; Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους θα βιώσει υπνική παράλυση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ για κάποιους μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο.

– Τι την προκαλεί; Παράγοντες όπως:

1.Έλλειψη ύπνου ή ακανόνιστο ωράριο ύπνου

2.Άγχος και υπερκόπωση

3.Υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο

4.Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ

-Πότε πρέπει να ανησυχείς; Αν η υπνική παράλυση συμβαίνει πολύ συχνά και σε εμποδίζει να ξεκουραστείς, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό ύπνου.

Τι μπορείς να κάνεις αν συμβεί;

Η πρώτη σου σκέψη όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να κουνηθείς είναι λογικά «Πανικός». Όμως, αν σου συμβεί, δοκίμασε τα εξής:

1.Μην προσπαθείς να κουνηθείς με δύναμη: Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώσεις ακόμα πιο παγιδευμένη.

2. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου: Αν εστιάσεις σε αργές, βαθιές αναπνοές, το σώμα θα χαλαρώσει και θα «ξεκλειδώσει» πιο γρήγορα.

3.Δοκίμασε να κουνήσεις ένα μικρό μέρος του σώματος: Αντί να προσπαθείς να σηκωθείς, επικεντρώσου στο να κουνήσεις τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών.

4.Κλείσε τα μάτια σου: Οι οπτικές παραισθήσεις συχνά τροφοδοτούν τον πανικό. Αν δεν βλέπεις τίποτα, το μυαλό σου δεν μπορεί να φτιάξει τρομακτικές εικόνες.

5.Πες στον εαυτό σου ότι είναι προσωρινό: Η υπνική παράλυση διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Όσο πιο ήρεμη μείνεις, τόσο πιο γρήγορα θα περάσει.

Το μυστικό για να την αποτρέψεις

Αν θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες να σου ξανασυμβεί, τότε φτιάξε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Προσπάθησε να κοιμάσαι τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ, περιόρισε τις οθόνες πριν τον ύπνο και μείωσε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης.

Η υπνική παράλυση μπορεί να μοιάζει με σκηνή από ταινία τρόμου, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή δυσλειτουργία του ύπνου. Και όσο πιο πολύ τη γνωρίζεις, τόσο λιγότερο τρομακτική γίνεται. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις και δεν θα μπορείς να κουνηθείς, απλώς θυμήσου: δεν είναι δαίμονες, είναι απλά ο εγκέφαλός σου που μπερδεύτηκε.

Διάβασε επίσης: Όταν το μυαλό σου κάνει «υπερωρίες» στη χειρότερη βάρδια: Το φαινόμενο των 3:00 π.μ.

Comments are closed.

Pin It