Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχεις κανονίσει έναν καφέ στη λιακάδα και να καταλήγεις να φτερνίζεσαι ανεξέλεγκτα κάτω από τα γυαλιά ηλίου σου. Αν κάθε άνοιξη και καλοκαίρι νιώθεις ότι ο οργανισμός σου τα βάζει με τη φύση, τότε μάλλον έχεις κι εσύ ταλαιπωρηθεί από εποχικές αλλεργίες. Όμως, πριν στραφείς σε αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι και άλλα φαρμακευτικά «σωσίβια», υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να σε βοηθήσει: η ίδια σου η κουζίνα.
Οι διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο ανοσοποιητικό σου. Αν αγαπάς τις φυσικές λύσεις και θέλεις να στηρίξεις το σώμα σου από μέσα, διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι 6 τροφές που αξίζει να προσθέσεις στο πιάτο σου.
1. Τσουκνίδα – Το παρεξηγημένο βότανο που κάνει θαύματα
Η τσουκνίδα ίσως σου θυμίζει παιδικά τραύματα από βόλτες στο βουνό, όμως τα φύλλα της είναι πλούσια σε φυσικά αντιισταμινικά και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ειδικοί συνιστούν να τη δοκιμάσεις σε μορφή αφεψήματος: ένα κουταλάκι αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, για 15-20 λεπτά. Είναι σημαντικό όμως να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ειδικά αν παίρνεις άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα.
Διάβασε επίσης: Οι «αθώες» τροφές που χειροτερεύουν τα συμπτώματα της αλλεργίας σου
2. Μέλι – Γλυκιά ασπίδα από τη φύση
Το ακατέργαστο μέλι –ειδικά το τοπικό ή το Manuka– περιέχει πρόπολη, η οποία αναστέλλει τα μαστοκύτταρα, που ευθύνονται για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μία κουταλιά την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει σαν «φυσικό εμβόλιο» για το ανοσοποιητικό σου, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων με τον καιρό.
3. Πορτοκάλια και άλλα φρούτα με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη μείωση των φλεγμονών. Μπορείς να επιλέξεις πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια ή κλημεντίνες – όλα είναι ιδανικά για πρωινό ή σνακ και δρουν υποστηρικτικά ενάντια στις εποχικές αλλεργίες.
4. Λαχανάκια Βρυξελλών – Το λαχανικό που δεν πρέπει να αγνοείς
Μπορεί να μην είναι το πιο αγαπημένο σου λαχανικό, αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βοηθούν στη ρύθμιση των φλεγμονωδών αντιδράσεων του οργανισμού. Ψήσ’ τα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι και δοκίμασε να τα εντάξεις έστω δύο φορές την εβδομάδα στο μενού σου.
5. Κέιλ – Η βασίλισσα της κερκετίνης
Το κέιλ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιδιαίτερα την κερκετίνη – μια φυτοχημική ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν δε σου αρέσει ωμό, δοκίμασέ το σοταρισμένο με σκόρδο ή σε smoothies μαζί με μπανάνα και λίγο λεμόνι.
6. Βρώμη – Η ήπια λύση για την εντερική σου ισορροπία
Ένα υγιές έντερο σημαίνει και πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Η βρώμη περιέχει βήτα-γλυκάνες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και μειώνουν την υπεραντίδραση του οργανισμού σε αλλεργιογόνα. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ζεστό μπολ βρώμης, μέλι και φρέσκα φρούτα και θα δεις τη διαφορά.
Λίγο πριν βγεις στον ήλιο, φρόντισε να βγεις… θωρακισμένη
Οι αλλεργίες μπορεί να είναι επίμονες, αλλά εσύ μπορείς να είσαι πιο έξυπνη από αυτές. Με τις σωστές επιλογές στο πιάτο σου και λίγη συνέπεια, θα καταφέρεις να περάσεις την εποχή της γύρης με περισσότερη ενέργεια και λιγότερα χαρτομάντηλα. Μη βλέπεις τις τροφές μόνο σαν καύσιμο – δες τις σαν καθημερινή θεραπεία. Και να θυμάσαι: το σώμα σου έχει τις απαντήσεις, αρκεί να του δώσεις τα σωστά εφόδια.
Διάβασε επίσης: Φτέρνισμα, φαγούρα, δάκρυα; Εδώ είναι οι πιο φυσικοί τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας
Comments are closed.