Η φιλία, όταν είναι αληθινή, είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή. Είναι αυτή η σχέση που σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις έναν δικό σου άνθρωπο, κάποιον που θα χαρεί με τη χαρά σου, θα σε ακούσει στις δύσκολες στιγμές και θα σε στηρίξει χωρίς ανταλλάγματα. Όμως, τι γίνεται όταν μια φιλία δεν σε κάνει να νιώθεις έτσι; Όταν, αντί για χαρά, σου φέρνει άγχος, εξάντληση και μια διαρκή αίσθηση ότι δεν είσαι αρκετή;
Μια τοξική φιλία μπορεί να μοιάζει με ένα αόρατο βαρίδι που σέρνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Είναι η φίλη που απαιτεί συνέχεια την προσοχή σου, αλλά δεν δείχνει ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον για εσένα. Είναι εκείνη που σε κάνει να νιώθεις τύψεις κάθε φορά που βάζεις τα όριά σου. Μπορεί να είναι αυτή που σε χειραγωγεί συναισθηματικά, που κάνει παθητικά επιθετικά σχόλια ή που ζηλεύει κάθε επιτυχία σου. Αν αυτά σου ακούγονται γνώριμα, ίσως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα βήμα πίσω.
Οι σχέσεις που σε στραγγίζουν συναισθηματικά δεν αξίζουν την ενέργειά σου
Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η αληθινή φιλία σημαίνει να ανέχεσαι τα πάντα. Ότι πρέπει να κάνεις υπομονή, να δείχνεις κατανόηση, να μην είσαι «σκληρή». Όμως, η φιλία δεν είναι αλυσίδα. Δεν χρειάζεται να σε φυλακίζει ούτε να απαιτεί διαρκείς υποχωρήσεις από τη δική σου πλευρά.
Οι ψυχολόγοι τονίζουν πως η συναισθηματική εξάντληση που νιώθεις δίπλα σε κάποιον είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι αυτή η σχέση δεν είναι υγιής. Αν μετά από κάθε συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της νιώθεις άδεια, στεναχωρημένη ή αγχωμένη, αυτό δεν είναι φιλία—είναι μια συναισθηματική αποστράγγιση. Το να επιλέξεις να προστατεύσεις την ενέργειά σου και να βάλεις όρια δεν σημαίνει ότι είσαι εγωίστρια. Σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου.
Όταν μια φίλη γίνεται βάρος αντί για στήριγμα, είναι ώρα να αναθεωρήσεις τη θέση της στη ζωή σου
Οι υγιείς φιλίες λειτουργούν αμφίδρομα. Υπάρχουν στιγμές που εσύ θα χρειαστείς υποστήριξη και στιγμές που θα τη δώσεις. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η σχέση είναι μονόπλευρη. Αν διαρκώς αισθάνεσαι ότι είσαι εκεί για να λύνεις τα προβλήματά της, αλλά εκείνη δεν είναι ποτέ παρούσα όταν χρειάζεσαι μια κουβέντα, τότε αυτή η «φιλία» δεν είναι ισότιμη.
Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, δώσε χώρο στον εαυτό σου να αναρωτηθεί:
- Μήπως αυτή η φιλία μού κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;
- Νιώθω υποστήριξη και ειλικρινές ενδιαφέρον ή μήπως υπάρχει μόνο κριτική και ανταγωνισμός;
- Αν γνώριζα αυτή τη φίλη σήμερα, θα ήθελα πραγματικά να την έχω στη ζωή μου;
Αν οι απαντήσεις σου δείχνουν ότι αυτή η σχέση δεν σε κάνει ευτυχισμένη, τότε είναι η στιγμή να επαναξιολογήσεις τη θέση της στη ζωή σου.
Η δύναμη του «όχι» στις φιλικές σχέσεις: Πώς να απομακρυνθείς από ανθρώπους που δεν σου κάνουν καλό
Το να θέσεις όρια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τερματίσεις μια σχέση με δραματικό τρόπο. Μπορείς να το κάνεις με κομψότητα, χωρίς εντάσεις και ενοχές. Το σημαντικό είναι να επικοινωνήσεις καθαρά τα συναισθήματά σου.
1. Μείωσε την επικοινωνία σταδιακά: Αν νιώθεις ότι μια φίλη επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σου, δοκίμασε να περιορίσεις την επικοινωνία. Δεν χρειάζεται να απαντάς άμεσα σε κάθε μήνυμα ή να είσαι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.
2.Μάθε να λες «όχι» χωρίς να απολογείσαι: Αν μια φίλη απαιτεί συνεχώς την προσοχή σου ή ζητάει χάρη χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες σου, δικαιούσαι να αρνηθείς χωρίς να νιώθεις τύψεις. Ένα απλό «Δεν μπορώ αυτή τη φορά» είναι αρκετό—δεν χρειάζεται μακροσκελείς εξηγήσεις.
3.Βάλε ξεκάθαρα όρια: Αν μια συμπεριφορά σε ενοχλεί, μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό. Μπορείς να πεις, «Όταν κάνεις συνεχώς υποτιμητικά σχόλια, με κάνει να νιώθω άβολα» ή «Δεν νιώθω καλά όταν η φιλία μας είναι μόνο για να λύνουμε προβλήματα».
4.Αποδέξου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους: Αν βλέπεις ότι παρά τις προσπάθειές σου, η τοξική συμπεριφορά συνεχίζεται, ίσως είναι καλύτερα να απομακρυνθείς εντελώς. Μερικές φορές, το να αφήνεις κάτι πίσω είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις μπροστά.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για φιλίες που σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που αξίζουν να είναι στη ζωή σου είναι εκείνοι που σε κάνουν να νιώθεις δυνατή, χαρούμενη και ασφαλής. Όσο δύσκολο κι αν είναι να απομακρυνθείς από μια τοξική σχέση, να θυμάσαι ότι η ψυχική σου ηρεμία αξίζει πάντα περισσότερο.
Διάβασε επίσης: Έτσι σε χειραγωγούν και δεν το καταλαβαίνεις
Comments are closed.