Σε γενικές γραμμές, η ιδανική ώρα για δείπνο είναι η ώρα της κράτησης που κάνουμε σε ένα εστιατόριο ή η ώρα που μας επιτρέπει να φάμε κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας. Υπάρχει όμως κάποια στιγμή που το βραδινό φαγητό προσφέρει οφέλη για την υγεία;

Πότε πρέπει να φάμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε. Αρχικά, δεν υπάρχει τέλειος χρόνος που να ταιριάζει σε όλους καθώς όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές μας ανάγκες. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί για την τέλεια στιγμή για να απολαύσουμε το δείπνο μας.

Η τέλεια ώρα για δείπνο

Η ιδανική ώρα για δείπνο αποφασίζεται κατά περίπτωση. Η Vanessa Rissetto, διατροφολόγος και διευθύντρια της Culina Health, εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής, παίζουν ρόλο όταν θέλεις να καθορίσεις την τέλεια ώρα για το δείπνο. «Αν εργάζεστε τα βράδια, τότε η ιδανική ώρα για να φάτε το δείπνο σας είναι διαφορετική. Σε γενικές γραμμές, συνιστώ να τρώτε μέσα σε δύο ώρες από το ξύπνημα και μετά να τρώτε κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες», λέει ο ειδικός.

«Πάνω από όλα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να ταΐζετε τον εαυτό σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Perri Halperin, διαιτολόγος διατροφολόγος και συντονιστής κλινικής διατροφής στο Mount Sinai Health System στη Vogue. «Κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, θα πρέπει να ακολουθείς έναν ρυθμό να πεινάς όλο και περισσότερο και μετά να είσαι όλο και πιο χορτάτος».

Βρίσκοντας την ιδανική ώρα για δείπνο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά τη δημιουργία του δικού σου  ρυθμού και την τήρηση του. Η Halperin λέει ότι η δουλειά, το επίπεδο πείνας, οι ιατρικές θεραπείες εάν υπάρχουν, οι καθημερινές δραστηριότητες και άλλες συνήθειες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των ωρών γευμάτων. «Το ιδανικό είναι να τρώτε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, κατά προτίμηση δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο», εξηγεί. «Το τι τρώτε είναι πιο σημαντικό από το πότε: Η κατανάλωση ενός υγιεινού δείπνου έχει πολλά οφέλη, όπως σταθερό σάκχαρο στο αίμα , διατήρηση βάρους και βελτιωμένο ύπνο».

a

Το να τρώμε νωρίς έχει πολλά οφέλη για όσους έχουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Η McKenzie Caldwell , εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ειδικός στη διατροφή φιλική προς το PCOS , λέει ότι τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος ή καούρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε το βραδινό νωρίτερα για να επιτρέψουν την πλήρη πέψη των τροφίμων πριν τον ύπνο. Οι διαβητικοί μπορεί να δουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους εάν τρώνε τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, αλλά ο ειδικός επιμένει ότι εξαρτάται από κάθε άτομο.

Διάβασε επίσης: 8 τροφές που πρέπει να προσέξεις γιατί επηρεάζουν τη διάθεση, την ενέργεια και το σώμα σου

Το να τρως αργά δείπνο δεν είναι πάντα κακό

«Το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει την τροφή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Ο καθένας είναι διαφορετικός», λέει η McKenzie Caldwell . «Πιστεύω στο να τρως όταν πεινάς, ακόμα και αργά το βράδυ». Η Halperin συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η υγεία μας θα καθορίσει την ιδανική ώρα για δείπνο. «Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ώρες των γευμάτων τους από άλλους», εξηγεί. «Τα αποτελέσματα είναι επομένως πιο ορατά». Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες το δείπνο αργά μπορεί να είναι ευεργετικό, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση της υπογλυκαιμίας και στην κατανάλωση ορισμένων τροφών που περιέχουν αμινοξέα, τα οποία σας βοηθούν να αποκοιμηθείτε».

Τα νυχτερινά σνακ (εφόσον είναι υγιεινά φυσικά) επιτρέπονται. «Αν πεινάς, πρέπει να ακούς τον εαυτό σου και να φας», επιβεβαιώνει η Rissetto. «Σκεφτείτε όμως τι τρώτε: για παράδειγμα, εάν τρώτε τροφές με ζάχαρη πριν τον ύπνο, το σώμα σας θα πρέπει να τις χωνέψει ενώ κοιμάστε, κάτι που μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας». Συνοψίζοντας, δεν πρέπει να ανησυχείς αν δεν μπορείς να τηρήσεις συγκεκριμένες ώρες. «Αν χάσατε την “ιδανική ώρα’ για να φάτε δείπνο, είναι καλύτερα να φάτε αργά παρά να μην φάτε καθόλου», καταλήγει η Halperin.

Διάβασε επίσης: Γεύσεις από άλλον πλανήτη: Οι τεχνολογίες του διαστήματος που έφεραν επαναστάσεις στη διατροφή μας

Comments are closed.

Pin It