Αν κάποιος σου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι το burger σου θα μπορούσε να είναι φτιαγμένο σε εργαστήριο ή ότι ένα μπολ με τραγανά έντομα θα ήταν η νέα υπερτροφή, μάλλον θα γελούσες. Όμως, αυτό το «μέλλον» είναι πλέον πραγματικότητα, και οι επιστήμονες μαζί με τους διατροφολόγους επιμένουν: Οι εναλλακτικές πρωτεΐνες έρχονται να μείνουν! Το ερώτημα είναι… είσαι έτοιμη να τις βάλεις στο πιάτο σου;

Η ανάγκη για πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές μεγαλώνει, καθώς το παραδοσιακό κρέας έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με τη ζήτηση για φαγητό να εκτοξεύεται και τους φυσικούς πόρους να πιέζονται, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να ταΐσουν τον πλανήτη χωρίς να τον καταστρέψουν. Και κάπως έτσι, μπήκαμε στην εποχή του εργαστηριακού κρέατος, των φυτικών πρωτεϊνών και -για τους πιο τολμηρούς- των εντόμων.

Πώς οι επιστήμονες αλλάζουν ριζικά όσα ξέρεις για το κρέας και τις πρωτεΐνες

Το εργαστηριακό κρέας δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά μια πραγματικότητα που ήδη δοκιμάζεται σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για υποκατάστατο κρέατος, αλλά για πραγματικό κρέας, παρασκευασμένο με κύτταρα ζώων που καλλιεργούνται σε ειδικές συνθήκες. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να εκτραφεί ή να σφαγεί κανένα ζώο, αλλά η γεύση και η σύσταση παραμένουν ίδιες.

Διάβασε επίσης: Οι stars που τρώνε ακριβώς το ίδιο φαγητό κάθε μέρα

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση νερού και τη χρήση γης, προσφέροντας παράλληλα μια πιο ηθική εναλλακτική για όσους αγαπούν το κρέας. Από την άλλη, πολλοί δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ιδέα ενός «τεχνητού» προϊόντος, όσο φυσικό και αν είναι.

Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες εταιρείες τροφίμων επενδύουν τεράστια ποσά σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ ήδη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν εγκριθεί πωλήσεις εργαστηριακού κοτόπουλου. Το ερώτημα είναι αν το στομάχι σου (και η συνείδησή σου) είναι έτοιμα να το δοκιμάσουν.

Έντομα, φυτικά μπιφτέκια και τεχνητό κρέας: Μπορούν οι τροφές του μέλλοντος να σώσουν τον πλανήτη;

Αν το εργαστηριακό κρέας σου φαίνεται περίεργο, τι θα έλεγες για ένα γεύμα με γρύλους, αλευροσκώληκες ή ακρίδες; Πριν βιαστείς να πεις «όχι, ευχαριστώ», σκέψου ότι για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, τα έντομα είναι βασικό κομμάτι της διατροφής.

Τα οφέλη τους; Είναι γεμάτα πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες, απαιτούν ελάχιστους φυσικούς πόρους για να παραχθούν και αφήνουν πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κρέας. Επιπλέον, ήδη κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή αλεύρου, έτοιμα να μπουν σε smoothies, μπισκότα ή μπάρες δημητριακών χωρίς καν να τα αντιληφθείς!

Για τις λιγότερο τολμηρές, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι μια πιο «ήπια» μετάβαση. Μπιφτέκια από αρακά, μανιτάρια, φασόλια ή σόγια, vegan τυριά και εναλλακτικές γαλακτοκομικών έχουν πλέον τόσο εξελιγμένες γεύσεις που ακόμα και οι λάτρεις του κρέατος αρχίζουν να πείθονται.

Ξέχνα τα παραδοσιακά γεύματα!

Μπορείς να φανταστείς το μέλλον της διατροφής χωρίς τα κλασικά τρόφιμα που ξέρεις; Οι νέες τεχνολογίες και οι διατροφικές εξελίξεις μάς φέρνουν σε μια εποχή όπου το φαγητό δεν θα είναι απλώς μια απόλαυση, αλλά και μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον.

Ίσως σε λίγα χρόνια, οι επιλογές σου στο σούπερ μάρκετ να περιλαμβάνουν περισσότερα φυτικά προϊόντα, έντομα και εργαστηριακό κρέας αντί για τις κλασικές μπριζόλες. Το θέμα είναι: Θα τολμήσεις να δοκιμάσεις το φαγητό του μέλλοντος ή θα μείνεις στα γνώριμα και ασφαλή;

Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζεσαι καθώς μεγαλώνεις

Comments are closed.

Pin It