Ναι, είναι γεγονός: οι εποχιακές αλλεργίες δεν χτυπούν μόνο όταν βγεις από το σπίτι ή πλησιάσεις ένα δέντρο σε πλήρη ανθοφορία. Συχνά, οι συνηθισμένες τροφές που καταναλώνεις καθημερινά μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματά σου, ακόμη κι αν η γύρη μείνει μακριά. Αν έχεις παρατηρήσει πως η μύτη σου τρέχει πιο πολύ μετά από ένα smoothie ή τα μάτια σου τσούζουν αφού φας ένα φρούτο, υπάρχει πιθανότητα το φαγητό σου να συνεργάζεται… με την αλλεργία σου.

Αυτό που συμβαίνει ονομάζεται σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (Oral Allergy Syndrome) και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπερδεύει πρωτεΐνες ορισμένων τροφών με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στη γύρη. Το αποτέλεσμα; Η αλλεργία φουντώνει μέσα από το πιάτο σου. Και ενώ κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, υπάρχουν 6 τροφές που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες αλλεργιογόνων τροφών κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Διάβασε επίσης: Από τις πασαρέλες στην γκαρνταρόμπα σου: Τα top χρώματα της άνοιξης

Αν νιώθεις ότι οι αλλεργίες σου δεν ησυχάζουν παρ’ όλες τις προσπάθειες, τότε ρίξε μια ματιά στα παρακάτω:

1. Μήλα

Τα αγαπημένα σου τραγανά μήλα, ειδικά αν τα τρως ωμά, περιέχουν πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές της γύρης σημύδας. Αν έχεις αλλεργία σε αυτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου προκαλούν φαγούρα στο στόμα, πρήξιμο στα χείλη ή ακόμα και ελαφρύ μπούκωμα.

2. Καρότα

Ναι, ακόμα και τα «αθώα» καρότα μπορεί να μπλέκονται με τις αλλεργικές σου αντιδράσεις, ιδιαίτερα αν είσαι ευαίσθητη στη γύρη σημύδας ή αψιθιάς. Η ωμή μορφή τους είναι πιο έντονα αλλεργιογόνα σε σχέση με τη μαγειρεμένη.

3. Ντομάτες

Αν έχεις αλλεργία στη γύρη γρασιδιών, οι ντομάτες (ειδικά οι ωμές σε σαλάτες) μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ερεθισμένο λαιμό ή ακόμα και «γδαρσίματα» μετά από ντοματοσαλάτα.

4. Μπανάνες

Νόστιμες και πρακτικές, αλλά αν έχεις ευαισθησία σε ακάρεα ή γύρη σημύδας, οι μπανάνες μπορεί να σου προκαλούν φούσκωμα, δυσφορία ή ελαφρύ άσθμα. Επιπλέον, συνδέονται και με άλλες διασταυρούμενες αλλεργίες όπως στο latex.

5. Φουντούκια

Δεν είναι μόνο θέμα θερμίδων: τα φουντούκια (όπως και άλλα ξηροί καρποί) μοιράζονται αλλεργιογόνες πρωτεΐνες με διάφορες γυρεοπηγές. Αν νιώσεις φαγούρα στον ουρανίσκο ή στον λαιμό μετά από σνακ με φουντούκια, κράτα σημείωση.

6. Πεπόνι και καρπούζι

Ναι, τα φρούτα που αγαπάς όταν ζεσταίνει ο καιρός, μπορεί να μην αγαπούν εσένα πίσω. Αν έχεις αλλεργία σε αμβροσία (ragweed), αυτά τα δύο φρούτα είναι συχνά ύποπτα. Κάποιες γυναίκες νιώθουν τσούξιμο στα χείλη ή φαγούρα στον λαιμό λίγα λεπτά μετά την κατανάλωσή τους.

Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι η εποχή αλλά το μενού σου;

Αν τα συμπτώματά σου παραμένουν επίμονα παρά την αντιισταμινική αγωγή και την αποφυγή εξωτερικών ερεθισμάτων, ίσως είναι η στιγμή να κοιτάξεις πιο προσεκτικά τι βάζεις στο πιάτο σου. Και όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις, το μαγείρεμα μειώνει ή εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα των τροφών. Για παράδειγμα, μήλα και καρότα γίνονται πιο «ασφαλή» όταν ψήνονται ή βράζονται.

Πάντα, όμως, αξίζει να παρατηρείς το σώμα σου. Αν μια τροφή συνδέεται σταθερά με έξαρση αλλεργικών αντιδράσεων, καλύτερα να την αποφεύγεις τις εβδομάδες με έντονη γύρη. Συζήτησέ το και με τον αλλεργιολόγο σου – μπορεί μια απλή αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής σου να κάνει τη διαφορά. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το γνωστό μπούκωμα ή το φτέρνισμα που σε ταλαιπωρεί κάθε άνοιξη, πριν κατηγορήσεις τα φυτά… ρίξε μια ματιά στο πιάτο σου. Ίσως εκεί κρύβεται η απάντηση.

Διάβασε επίσης: Φτέρνισμα, φαγούρα, δάκρυα; Εδώ είναι οι πιο φυσικοί τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας

Comments are closed.