Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που η κουζίνα σου παίρνει έναν διαφορετικό, πιο «καθαρό» αέρα. Η Σαρακοστή δεν είναι απλά μια περίοδος νηστείας, είναι μια ευκαιρία να πειραματιστείς με νέες γεύσεις, να ανακαλύψεις πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η κουζίνα χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά και να γεμίσεις το τραπέζι σου με υγιεινά, θρεπτικά πιάτα. Και αν νομίζεις ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, ετοιμάσου να εκπλαγείς!
Από λαχταριστά όσπρια και αρωματικά λαδερά μέχρι πεντανόστιμα θαλασσινά και γλυκά που λιώνουν στο στόμα, σου έχω συγκεντρώσει μερικές από τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές που θα κάνουν τη Σαρακοστή όχι μόνο εύκολη αλλά και απολαυστική.
1. Φακές αλλιώς: Σαλάτα με φακές, πορτοκάλι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Ξέχνα την κλασική φακή σούπα και δοκίμασε μια πιο δροσερή και ελαφριά εκδοχή.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φακές βρασμένες
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και το χυμό του)
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
- Σόταρε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και το μέλι μέχρι να καραμελώσει.
- Ανακάτεψε τις φακές με το πορτοκάλι, το ξύσμα, τον χυμό και τα κρεμμύδια.
- Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό.
Ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα και θρεπτικά συστατικά!
Διάβασε επίσης: Πώς κάθε μπουκιά μπορεί να σε ταξιδέψει πίσω σε μια στιγμή που νόμιζες πως έχεις ξεχάσει
2. Σουπιές με σπανάκι

Για όσες αγαπούν τα θαλασσινά, οι σουπιές με σπανάκι είναι το απόλυτο comfort food της Σαρακοστής.
Υλικά:
- 500 γρ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σόταρε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και πρόσθεσε τις σουπιές.
- Μόλις αλλάξουν χρώμα, ρίξε τις ντομάτες και σιγόβρασε για 20 λεπτά.
- Πρόσθεσε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και άφησε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Συνοδεύεται τέλεια με φρέσκο ψωμί και ελιές!
3. Ντολμαδάκια με αρωματικό ρύζι και μυρωδικά

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα σπιτικά ντολμαδάκια!
Υλικά:
- 50 φύλλα αμπελόφυλλα
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Άνηθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σόταρε το κρεμμύδι και πρόσθεσε το ρύζι με τα μυρωδικά.
- Τύλιξε τα ντολμαδάκια και βράσε τα σε χαμηλή φωτιά με νερό, ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Σέρβιρέ τα με λίγο ακόμα χυμό λεμονιού για έξτρα γεύση.
4. Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Γιατί Σαρακοστή χωρίς χαλβά δεν γίνεται!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια νερό
- Κανέλα και ξηροί καρποί για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ζέστανε το λάδι και πρόσθεσε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Πρόσθεσε τη ζάχαρη και το νερό και ανακάτεψε μέχρι να πήξει.
- Μοίρασέ τον σε φόρμα, άφησέ τον να κρυώσει και πασπάλισε με κανέλα και ξηρούς καρπούς.
Μπορεί η νηστεία να έχει περιορισμούς, αλλά οι γεύσεις δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Οι παραπάνω συνταγές θα σε βοηθήσουν να φέρεις στο τραπέζι σου πιάτα που είναι ταυτόχρονα υγιεινά, χορταστικά και γεμάτα νοστιμιά.
Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει δεν είναι τι λείπει από το πιάτο σου, αλλά πόσο απόλαυση κρύβει κάθε μπουκιά!
Διάβασε επίσης: Γεύσεις, αισθήσεις και αναμνήσεις: Γιατί ο ουρανίσκος σου αγαπά διαφορετικά φαγητά από τους άλλους
Comments are closed.