Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, σίγουρα σκέφτεσαι να μείνεις σε Airbnb ως μια πιο οικονομική κάποιες φορές επιλογή σε σχέση με ένα ξενοδοχείο. Σε τελική ανάλυση, μπορείς να έχεις ένα ολόκληρο διαμέρισμα για τον εαυτό σου αντί για ένα μόνο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: ο αντίκτυπος στους ντόπιους, μια ανησυχία που συμμερίζεται και ο Rick Steves, ο οποίος συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν να μένουν σε Airbnb.

«Όταν πηγαίνεις στην Ευρώπη, μπορείς να καταναλώνεις με τρόπο που να μην εκτοπίζει τους συνταξιούχους και να καταστρέφει γειτονιές. Οι ιδιοκτήτες οπουδήποτε στον κόσμο μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα ενοικιάζοντας σε βραχυπρόθεσμους τουρίστες από ό,τι μακροπρόθεσμα σε ντόπιους», είπε ο Rick Steves στο The New York Times. «Λοιπόν, αν παραπονιέσαι ότι μια πόλη είναι πολύ τουριστική και μένεις σε ένα Airbnb, είσαι μέρος του προβλήματος».

Ο αντίκτυπος του Airbnb στους ντόπιους

Σε συνέντευξή της στον The Guardian, η Cherylyn Houston από το Dinorwig στη βόρεια Ουαλία αφηγήθηκε ότι της δόθηκε ειδοποίηση έξι μηνών για να εκκενώσει το εξοχικό σπίτι όπου έμενε με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι ότι η σπιτονοικοκυρά της είπε ότι θα μπορούσε να βγάλει τέσσερις φορές περισσότερα μετατρέποντάς το σε Airbnb.

Ως αποτέλεσμα, η οικογένεια κατέληξε να περάσει τέσσερις μήνες σε ένα B&B που δεν είχε βασικές ανέσεις, όπως πλυντήριο και ζεστό νερό προτού το τοπικό συμβούλιο της προσφέρει ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων σε ένα κοντινό χωριό.

Το 2020, ο Fernando Medina, ο τότε δήμαρχος της Λισαβόνας της Πορτογαλίας, έγραψε για τη στεγαστική κρίση. «Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι ενοικιάσεις σε Airbnb έχουν καταλάβει το ένα τρίτο των ακινήτων στο κέντρο της πόλης της Λισαβόνας, ανεβάζοντας τις τιμές ενοικίασης, εξουδετερώνοντας τις κοινότητες και απειλώντας τον μοναδικό χαρακτήρα της», έγραψε.

See Also

Comments are closed.

Pin It