Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να έχεις περισσότερα από ένα διαβατήρια; Να μπορείς να ταξιδεύεις με μεγαλύτερη ευκολία, να αποφεύγεις περιορισμούς ή ακόμα και να έχεις διαφορετικές επιλογές υπηκοότητας; Αν νομίζεις ότι ένα διαβατήριο είναι αρκετό, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς!
Μπορείς να έχεις 2 ή περισσότερα διαβατήρια;
Η απάντηση είναι… εξαρτάται! Η δυνατότητα να κατέχεις πολλαπλά διαβατήρια εξαρτάται από τους νόμους της χώρας σου και των χωρών με τις οποίες συνδέεσαι.
Για παράδειγμα, αν έχεις γεννηθεί σε μια χώρα αλλά έχεις γονείς από άλλη, μπορεί να δικαιούσαι δύο υπηκοότητες και, άρα, δύο διαβατήρια. Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να κατέχεις διαβατήριο και από άλλη χώρα. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, απαγορεύουν αυστηρά τη διπλή υπηκοότητα.
Στις ΗΠΑ, οι πολίτες μπορούν να έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια – είτε επειδή έχουν και δεύτερη υπηκοότητα είτε επειδή έχουν λόγους για να αποκτήσουν ένα δεύτερο αμερικανικό διαβατήριο (όπως επαγγελματικά ταξίδια ή περιορισμούς εισόδου σε συγκεκριμένες χώρες).
Γιατί να έχεις δεύτερο διαβατήριο
Αν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος να θέλει δεύτερο διαβατήριο, οι λόγοι είναι πολλοί:
–Ελευθερία ταξιδιού – Κάποια διαβατήρια προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στη βίζα ή πρόσβαση σε περισσότερες χώρες.
–Διευκόλυνση στις διαδικασίες βίζας – Αν ταξιδεύεις συχνά και χρειάζεσαι βίζες, μπορείς να χρησιμοποιείς το ένα διαβατήριο για αίτηση ενώ ταξιδεύεις με το άλλο.
–Ασφάλεια και προστασία – Σε περιπτώσεις πολιτικής αστάθειας ή περιορισμών εισόδου, ένα δεύτερο διαβατήριο μπορεί να σου δώσει περισσότερες επιλογές.
–Επαγγελματικοί λόγοι – Αν έχεις επιχειρηματική δραστηριότητα σε περισσότερες χώρες, ένα δεύτερο διαβατήριο μπορεί να είναι χρήσιμο.
Ποιες χώρες επιτρέπουν (ή απαγορεύουν) τη διπλή υπηκοότητα
Δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο χαλαρές με τη διπλή υπηκοότητα.
–Χώρες που την επιτρέπουν: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Βέλγιο.
–Χώρες που την απαγορεύουν: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία.
Αν έχεις ήδη δύο υπηκοότητες ή σκέφτεσαι να αποκτήσεις μία επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τους νόμους της χώρας σου.
Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα μέρη για να ταξιδέψεις εκτός σεζόν (και να τα απολαύσεις χωρίς κόσμο)
Ειδικά διαβατήρια
Ήξερες ότι υπάρχουν και διαβατήρια για ειδικές περιστάσεις;
–Διπλωματικά διαβατήρια – Δίνονται σε διπλωμάτες και κρατικούς αξιωματούχους.
–Υπηρεσιακά διαβατήρια – Δίνονται σε κυβερνητικούς υπαλλήλους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.
–Πρόσθετα εθνικά διαβατήρια – Ορισμένες χώρες επιτρέπουν στους πολίτες τους να έχουν δύο διαβατήρια για λόγους ασφάλειας ή ευκολίας στις μετακινήσεις.
Πώς να αποκτήσεις δεύτερο διαβατήριο
Αν πιστεύεις ότι δικαιούσαι δεύτερο διαβατήριο, η διαδικασία εξαρτάται από την υπηκοότητά σου.
-Αν έχεις γονείς από άλλη χώρα, μπορείς να υποβάλεις αίτηση μέσω της πρεσβείας.
-Αν αποκτήσεις υπηκοότητα άλλης χώρας μέσω πολιτογράφησης, πιθανότατα θα αποκτήσεις και το διαβατήριο της νέας σου χώρας.
-Ορισμένες χώρες προσφέρουν διαβατήρια μέσω επενδύσεων (Golden Visa).
Σου χρειάζεται πραγματικά;
Ένα δεύτερο διαβατήριο μπορεί να σου ανοίξει πόρτες, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Μπορεί να σημαίνει φορολογικές δεσμεύσεις, στρατιωτική θητεία ή ακόμα και περιορισμούς σε ταξίδια.
Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις δεύτερο διαβατήριο, καλό είναι να ερευνήσεις καλά τους νόμους και να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν το διαχειριστείς σωστά, μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για το μέλλον σου!
Διάβασε επίσης: Πώς να κλείσεις έξυπνα τις επόμενες διακοπές σου- Τα μυστικά για φθηνές πτήσεις
Comments are closed.