Το να φροντίζεις ένα κατοικίδιο σημαίνει πολλά περισσότερα από το να του δίνεις τροφή και χάδια. Το ταΐσμα είναι μια καθημερινή συνήθεια που φαίνεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει παγίδες που επηρεάζουν την υγεία του. Νόμιζες ότι το να του δίνεις λιχουδιές είναι μόνο μια κίνηση αγάπης; Ή ότι όσο πιο γεμάτο είναι το μπολ του, τόσο καλύτερα για εκείνο; Πριν συνεχίσεις να ταΐζεις το κατοικίδιό σου όπως συνήθως, δες αν κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά του.

1. Υπερβολικές ποσότητες τροφής γιατί «πεινάει ακόμα»

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι το να βάζεις περισσότερη τροφή επειδή το κατοικίδιό σου δείχνει ότι θέλει κι άλλο. Πολλά ζώα δεν έχουν αίσθηση κορεσμού όπως οι άνθρωποι, κι αν έχουν μάθει ότι θα πάρουν περισσότερο φαγητό με λίγο γλυκό ύφος, θα συνεχίσουν να ζητούν. Η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, που φέρνει μαζί της προβλήματα όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες και αρθριτικά.

Τι να κάνεις: Ακολούθησε τις συνιστώμενες ποσότητες που αναγράφονται στις συσκευασίες της τροφής ή ρώτησε τον κτηνίατρο για μια εξατομικευμένη διατροφή.

2. Τροφές που τρώμε εμείς αλλά είναι επικίνδυνες για εκείνο

Μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο να μοιράζεσαι το φαγητό σου με το κατοικίδιό σου, αλλά πολλές ανθρώπινες τροφές είναι τοξικές για τα ζώα. Η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σταφύλια, ακόμα και ορισμένα γαλακτοκομικά, μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, νεφρικές ανεπάρκειες και σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι να κάνεις: Μάθε ποιες τροφές είναι ασφαλείς και μην υποκύπτεις στο «παραπονιάρικο βλέμμα» του κατοικιδίου σου. Αν θες να του δώσεις κάτι ιδιαίτερο, προτίμησε ειδικές λιχουδιές για ζώα.

3. Ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή όλη μέρα

Η ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά στα σκυλιά και τις γάτες που τείνουν να τρώνε από ανία ή συνήθεια. Επιπλέον, αυτό το σύστημα δυσκολεύει τον έλεγχο της ημερήσιας ποσότητας τροφής και οδηγεί σε περιττά κιλά.

Τι να κάνεις: Καθιέρωσε συγκεκριμένα γεύματα σε σταθερές ώρες. Έτσι, το κατοικίδιό σου θα μάθει πότε είναι η ώρα του φαγητού και θα αποφεύγονται τα προβλήματα υπερφαγίας.

4. Αγνοείς τις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία και τη δραστηριότητά του

Δεν χρειάζεται κάθε κατοικίδιο την ίδια ποσότητα και σύσταση τροφής. Ένα κουτάβι ή γατάκι έχει εντελώς διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από έναν ενήλικο ή ηλικιωμένο σκύλο ή γάτα. Επίσης, ένα ζωηρό, δραστήριο ζώο καίει περισσότερες θερμίδες από ένα που προτιμά να ξαπλώνει στον καναπέ.

Τι να κάνεις: Ενημερώσου για τη διατροφή που ταιριάζει στο στάδιο ζωής και τη δραστηριότητα του ζώου σου. Μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του θα το βοηθήσει να παραμείνει υγιές.

5. Δεν προσέχεις την ενυδάτωσή του

Όπως και στον άνθρωπο, η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία του κατοικιδίου σου. Πολλά ζώα δεν πίνουν αρκετό νερό από μόνα τους, ειδικά αν τρώνε ξηρά τροφή.

Τι να κάνεις: Φρόντισε να έχει πάντα φρέσκο, καθαρό νερό στη διάθεσή του. Αν παρατηρείς ότι δεν πίνει αρκετό, μπορείς να προσθέσεις λίγη υγρή τροφή ή να δοκιμάσεις ειδικά σιντριβάνια νερού που ενθαρρύνουν την κατανάλωση.

Comments are closed.

Pin It