Σίγουρα όταν έχεις περάσει ώρες στη δουλειά, γυρίζοντας σπίτι ίσως το να ασχοληθείς με κάτι άλλο, ακούγεται δύσκολο, όμως το να καταφέρεις να εντάξεις στην καθημερινότητα σου κάποιο χόμπι θα βοηθήσει πολύ στην διατήρηση της ψυχικής σου υγείας και θα σε αναζωογονήσει. Δεν είσαι μόνο εσύ που η λέξη «χόμπι» σου ακούγεται σαν ακούγεται σαν μια μεγάλη δέσμευση χρόνου. Στο μυαλό συνήθως έρχεται ο φόβος το θα υπάρχει μεγάλη δέσμευση χρόνου και ότι αφορά κάτι που κάνεις για ώρες κάθε φορά όταν έχεις ένα ολόκληρο ελεύθερο Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ της εξισορρόπησης μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης, της διεκπεραίωσης τακτικών εκκρεμοτήτων και εργασιών και της διατήρησης μιας κάποιας υποψίας κοινωνικής ζωής, ο χρόνος για μια απασχόληση σε μορφή χόμπι, είναι μια πολυτέλεια που για τους περισσότερες από εμάς είναι μάλλον μακρινό όνειρο.

Αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα χόμπι δεν χρειάζεται να είναι δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να επενδύεις πολύ χρόνο. Μπορούν να είναι κάτι που ξεκινάς όταν έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο και το αφήνεις πάλι όταν η ζωή σου μπαίνει στη μέση και δεν σε αφήνει να το κάνεις. Αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση για απλές δραστηριότητες για να γεμίσετε τις ώρες μετά τη δουλειά με κάτι δημιουργικό αλλά όχι δεσμευτικό σου έχουμε μερικές ιδέες που θα σε χαλαρώσουν και θα μπορέσεις εύκολα να τις προσθέσεις σε μία καθημερινή ρουτίνα.  

1.Διάβασμα

Το διάβασμα είναι ένα από εκείνα τα χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που διάβασες κάτι απλά για διασκέδαση, θεώρησε αυτό το κείμενο ως το σημάδι σου για να πιάσεις ένα βιβλίο σήμερα κιόλας στα χέρια σου και να αρχίσεις την ανάγνωση. Συγκέντρωσε μια λίστα με όλα εκείνα τα βιβλία που θέλεις εδώ και καιρό να διαβάσεις. Στη συνέχεια, βάλε ως στόχο να τα διαγράψεις κάθε τίτλο που έχεις σημειώσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν και η αγορά ενός σωρού βιβλίων σου φαίνεται υπερβολική επένδυση, επισκέψου την πιο κοντινή σου βιβλιοθήκη και ξεκίνησε την αναζήτηση και την εξερεύνηση. Οι περισσότερες διαθέτουν τεράστια ποικιλία σε είδη, συμπεριλαμβανομένων και παλαιών αγαπημένων βιβλίων αλλά και ολοκαίνουργιων κυκλοφοριών.

Ξεκούραστα χόμπι μετά τη δουλειά που αποτελούν κανονική ψυχοθεραπείαPIN IT

 

  1. Μαγείρεμα

Το μόνο σίγουρο για κάθε μέρα είναι ότι πρέπει να φάμε, είτε έχουμε χρόνο, είτε όχι. Γιατί να μην κάνουμε λοιπόν την προετοιμασία των γευμάτων μία ευχάριστη ασχολία;  Αν δεν ήσουν ποτέ καλή μαγείρισσα, ξεκίνησε μαθαίνοντας βασικές δεξιότητες στην κουζίνα, όπως το πώς να χρησιμοποιείς σωστά και με ασφάλεια τα μαχαίρια. Στη συνέχεια, μπορείς να εξασκηθείς καθώς πειραματίζεσαι με νέες συνταγές. Το φαγητό έχει ακόμα καλύτερη γεύση όταν συνδυάζεται με την ικανοποίηση της γνώσης ότι το φτιάξαμε μόνοι μας, από την αρχή μέχρι το τέλος. 

 

Ξεκούραστα χόμπι μετά τη δουλειά που αποτελούν κανονική ψυχοθεραπείαPIN IT
  1. Τέχνες και χειροτεχνία

Οι περισσότεροι από εμάς κάναμε κάθε είδους έργα τέχνης και χειροτεχνίας ως παιδιά, αλλά αυτές οι δραστηριότητες τείνουν να παραμερίζονται καθώς μπαίνουμε στην ενήλικη ζωή. Σκέψου τι είδους έργα σου άρεσε να δημιουργείς περισσότερο μεγαλώνοντας και δοκίμασε ξανά τις δυνάμεις σου σε αυτά. Είτε επιλέξεις τη ζωγραφική, το σχέδιο, την αγγειοπλαστική ή απλώς το χρωματισμό, -αυτό το χόμπι είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αγχολυτικές του ιδιότητες-. Ξεκίνησε να δοκιμάζεις όποιο από τα παραπάνω σου αρέσει περισσότερο, χωρίς άγχος, θυμήσου μόνο το παιδί που κρύβεις μέσα σου και τι από όλα θα το έκανε χαρούμενο.  

 

Ξεκούραστα χόμπι μετά τη δουλειά που αποτελούν κανονική ψυχοθεραπείαPIN IT
  1. Κηπουρική εσωτερικών χώρων

Όχι, το να πάρεις ένα τυχαίο φυτό από κάποιο κατάστημα, να το βάλει στο περβάζι του παραθύρου σας και να το παρακολουθείς να αργοπεθαίνει δεν μετράει ως κηπουρική. Αν θέλεις πραγματικά να μετατρέψεις την εσωτερική κηπουρική σε χόμπι, οπλίσου με τις γνώσεις και τα εργαλεία που θα χρειαστείς για να κάνεις τα φυτά σου να ευδοκιμήσουν. Ξεκίνησε διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου, αν είσαι πραγματικά αρχάρια σε ότι αφορά το αντικείμενο, και φρόντισε να συλλέξεις πληροφορίες για όποια ποικιλία επιλέξεις, ώστε να ξέρεις ακριβώς πώς να τις φροντίζεις. Τις περισσότερες ημέρες, τα φυτά δεν θα χρειάζονται πολλή φροντίδα. Αλλά ούτως ή άλλως η φροντίδα ενός άλλου ζωντανού οργανισμού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία. 

 

Ξεκούραστα χόμπι μετά τη δουλειά που αποτελούν κανονική ψυχοθεραπείαPIN IT
  1. Πλέξιμο

Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τύποι χειροτεχνίας που μπορείς εύκολα να κάνεις ή απλώς να δοκιμάσεις μέχρι να βρεις αυτό που σε ενθουσιάζει. Όταν μιλάμε για ένα χόμπι που έχει σαν εργαλεία του βελόνες, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε  πλέξιμο, βελονάκι, κέντημα, punch needling, ό,τι θέλεις. Τόλμησε και μην ανησυχείς για τον τρόπο εκμάθησης, ξεκίνησε με ένα σετ σχεδιασμένο για αρχάριους και θα έχεις στη διάθεση σου όλα τα εφόδια και τις οδηγίες που χρειάζεσαι για να φτιάξεις κάτι όμορφο. 

 

Ξεκούραστα χόμπι μετά τη δουλειά που αποτελούν κανονική ψυχοθεραπείαPIN IT
  1. Γράψε σε ένα ημερολόγιο

Το ημερολόγιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας, να αναλογιστείς τις σκέψεις σου και να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου. Για να το κάνεις αυτό ένα χόμπι που θα σου αρέσει, πειραματίσου με τη μορφή που σου ταιριάζει καλύτερα. Η καταγραφή ημερολογίου είναι εξαιρετικός για είσαι και να παραμείνεις προσανατολισμένη στους στόχους σου. Η καταγραφή ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις έναν απολογισμό της ζωής σου και να εκτιμήσεις όσα έχεις. Αν αισθάνεσαι να σου βγαίνει και μία πιο καλλιτεχνική διάθεση, δοκίμασε το bullet journaling και ανάπτυξε τη δημιουργικότητά σου διακοσμώντας τις σελίδες με πολύχρωμους μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα. 

 

Author

Δημοσιογράφος

Comments are closed.

Pin It