Αν νομίζεις ότι το παστίτσιο δεν μπορεί να γίνει νηστίσιμο και εξίσου απολαυστικό, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις! Αυτή η συνταγή συνδυάζει όλα τα αρώματα και τη γεύση του κλασικού πιάτου, χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα. Ο κιμάς μανιταριών δίνει βαθιά γεύση και υφή, ενώ η βελούδινη μπεσαμέλ αμυγδάλου ολοκληρώνει το αποτέλεσμα.
Είναι η ιδανική επιλογή για όσους νηστεύουν, για vegan διατροφή, αλλά και για όποιον θέλει ένα ελαφρύ, αλλά χορταστικό πιάτο. Εύκολο στην εκτέλεση, πλούσιο σε αρώματα και απόλυτα comfort food του Δημήτρη Μιχαηλίδη, αυτό το νηστίσιμο παστίτσιο θα γίνει το αγαπημένο σου!
Υλικά:
Για τον κιμά μανιταριών:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
500 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα στο multi
100 ml λευκό κρασί
250 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 κ.γ. θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανός
Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ:
100 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
700-800 ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη συναρμολόγηση:
250-300 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο
Φρυγανιά τριμμένη
Τριμμένο νηστίσιμο τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-Προετοιμασία του κιμά μανιταριών
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη και σοτάρεις για 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα αρώματα.
Διάβασε επίσης: Πώς κάθε μπουκιά μπορεί να σε ταξιδέψει πίσω σε μια στιγμή που νόμιζες πως έχεις ξεχάσει
Ρίχνεις τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τα σοτάρεις για 3-4 λεπτά μέχρι να μειωθεί η υγρασία τους. Σβήνεις με το κρασί και ανακατεύεις μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αφαιρείς το φύλλο δάφνης, ρίχνεις τον μαϊντανό και αποσύρεις από τη φωτιά.
-Ετοιμάζοντας την νηστίσιμη μπεσαμέλ
Σε μια άλλη κατσαρόλα, λιώνεις τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σταδιακά, ρίχνεις το ρόφημα αμυγδάλου ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτεις το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και αποσύρεις από τη φωτιά.
-Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Σε ένα λαδωμένο ταψί, απλώνεις τα βρασμένα ζυμαρικά. Από πάνω ρίχνεις τον κιμά μανιταριών και έπειτα την νηστίσιμη μπεσαμέλ. Πασπαλίζεις με τριμμένη φρυγανιά και προαιρετικά με νηστίσιμο τυρί.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα. Αφήνεις το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψεις σε κομμάτια. Απόλαυσε ένα πιάτο γεμάτο γεύση, αρώματα και νοσταλγία, χωρίς τύψεις!
Διάβασε επίσης: Νηστεία χωρίς βαρετές γεύσεις: 4 συνταγές για να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά
Comments are closed.