Το μετά-Πάσχα mood είναι πάντα λίγο περίεργο. Έχεις φάει (ίσως και λίγο παραπάνω), έχεις γελάσει, έχεις χορτάσει… και τώρα τι; Το ψυγείο σου είναι γεμάτο από όλα εκείνα που αγαπήσατε στο γιορτινό τραπέζι, αλλά δεν πρόλαβαν να εξαφανιστούν. Από αρνί και κατσικάκι, μέχρι κόκκινα αυγά και τσουρέκι. Η αλήθεια είναι πως το βλέμμα σου αρχίζει να κουράζεται κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις για τρίτη μέρα τα ίδια ταψιά. Όμως μην τα δεις σαν βάρος. Δες τα σαν μια δημιουργική πρό(σ)κληση. Γιατί αν κάτι αξίζει μετά τις γιορτές, είναι να μεταμορφώσεις αυτά τα leftovers σε συνταγές που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί δεν τα μαγείρεψες έτσι εξ αρχής.

1. Φτιάξε πίτα με το αρνί ή το κατσικάκι

Ψιλόκοψε το κρέας που περίσσεψε, πρόσθεσε λίγο πράσο, φρέσκα μυρωδικά, γιαούρτι ή ανθότυρο, και τύλιξέ τα όλα μέσα σε φύλλο (ή και σε έτοιμες πίτες τύπου τορτίγια αν βιάζεσαι). Ψήνεις μέχρι να ροδίσει και το αποτέλεσμα είναι… άλλη μέρα, άλλη γεύση.

2. Κάνε τα κόκκινα αυγά αυγοσαλάτα deluxe

Αν σου έχουν μείνει πολλά βρασμένα αυγά, αντί να τα τρως σκέτα ή να τα πετάξεις, λιώσε τα με λίγο γιαούρτι, μουστάρδα, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Φτιάξε ένα υπέροχο spread για sandwich, brunch ή ακόμα και ως συνοδευτικό.

Διάβασε επίσης: Τι να φας το Πάσχα για να το χαρείς αλλά να μην το πληρώσεις σε πόντους

3. Το τσουρέκι δεν είναι μόνο για καφέ

Έκοψες πολύ τσουρέκι; Μετέτρεψέ το σε γλυκιά πουτίγκα! Τεμάχισε το, ρίξε επάνω μείγμα με αυγά, γάλα, βανίλια, λίγη ζάχαρη και κανέλα. Ψήσε το για να πάρει χρώμα και σέρβιρέ το με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Πρωινό, επιδόρπιο ή late-night craving – θα το ευχαριστηθείς παντού.

4. Ριζότο με ζουμί από το κρέας και ψιλοκομμένα κομμάτια

Αν έχεις κρατήσει ζουμάκι ή σάλτσα από το ψήσιμο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για ένα υπέροχο ριζότο. Μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο κρέας και λίγο σπανάκι για να γίνει πιο φρέσκο.

5. Μια σούπα που τα σώζει όλα

Δεν θέλει πολλά – λίγο από το ψητό, κάποιο ζουμί, λίγα λαχανικά, ίσως και λίγο ρύζι ή τραχανά. Μεταμορφώνεις τα leftovers σε comfort φαγητό ιδανικό για detox μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα.

6. Mini brunch τάπας με ό,τι έχεις

Κάνε ένα μικρό post-Pascha brunch. Φέτες τσουρεκιού με μαρμελάδα, αυγοσαλάτα σε μικρά μπολάκια, κύβοι αρνιού πάνω σε μικρές φρυγανιές με σως γιαουρτιού και μυρωδικά. Και κάπως έτσι, το επόμενο πρωινό σου γίνεται πιο ενδιαφέρον απ’ όσο φανταζόσουν.

 FAQ – Απαντήσεις σε απορίες που ψάχνεις στη Google

Μπορώ να ξαναζεστάνω το αρνί; Είναι ασφαλές;
Ναι, αρκεί να το φυλάς στο ψυγείο έως 3 ημέρες και να το ζεστάνεις πολύ καλά (να «τσιρίζει»). Μπορείς και να το βάλεις σε πίτα ή σούπα για πιο ασφαλές αποτέλεσμα.

Πόσες μέρες διατηρούνται τα κόκκινα αυγά;
Εφόσον έχουν βραστεί σωστά και διατηρούνται στο ψυγείο, μπορείς να τα καταναλώσεις έως και 1 εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τσουρέκι για γλυκό;
Ναι! Είναι ιδανική βάση για πουτίγκα, cheesecake βάση ή ακόμα και «γλυκά κρουτόν» σε παγωτό.

Διάβασε επίσης: Πασχαλινό τραπέζι χωρίς τύψεις: Τι να φας για να μη χαλάσεις τη διατροφή σου

Comments are closed.

Pin It