Οι γιορτές είναι η τέλεια αφορμή για να δοκιμάσεις νέες συνταγές και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Αν ψάχνεις ένα ορεκτικό που θα ξεχωρίσει, αυτή η τάρτα με πράσο και μπέικον είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει το τραπέζι με τον καλύτερο τρόπο. Γευστική, πλούσια και τραγανή, είναι σίγουρο πως θα κλέψει την παράσταση από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Η βάση της είναι τραγανή και βουτυρένια, ενώ η γέμιση είναι ένας υπέροχος συνδυασμός από γλυκά πράσα, αλμυρό μπέικον και λιωμένο τυρί, δεμένα με βελούδινη κρέμα. Είναι χορταστική χωρίς να είναι βαριά, και ταιριάζει απόλυτα με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή μια γιορτινή σαλάτα.

Φτιάχνεται εύκολα, και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος και λίγη προετοιμασία. Ακολούθησε βήμα-βήμα τη συνταγή του food blogger Σάκη Τόλικα aka the_coook και σέρβιρε μια τάρτα που θα κάνει τους καλεσμένους σου να ζητούν και δεύτερο κομμάτι.

Υλικά

Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους
1 αυγό
Λίγο κρύο νερό
Αλάτι
Για τη γέμιση:
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
15 φέτες μπέικον κομμένες σε κύβους
3 αυγά
500 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί που λιώνει
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι

Διάβασε επίσης: Φτιάξε εντυπωσιακό βρώσιμο στεφάνι με κατσικίσιο τυρί, φιστίκια και σύκα

Εκτέλεση

Βάλε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και με τα χέρια σου, ενώνοντας γρήγορα και απαλά, σχημάτισε μια σφιχτή ζύμη. Μην την παραδουλέψεις, γιατί θέλουμε να μείνει τραγανή και αφράτη. Τύλιξέ τη σε μεμβράνη και άφησέ τη στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Όταν είναι έτοιμη, άνοιξέ τη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα σου. Μετέφερέ τη στην ταρτιέρα, κάλυψέ τη με λαδόκολλα και βάλε κάποιο βάρος (φασόλια ή ρύζι) για να μη φουσκώσει. Ψήσε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και αφαίρεσε τη λαδόκολλα.

a
https://www.instagram.com/the_coook/

Σε ένα τηγάνι, σοτάρισε το κρεμμύδι και το πράσο σε ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Πρόσθεσε το μπέικον και συνέχισε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα. Μετέφερε το μείγμα σε ένα μπολ και άφησέ το να κρυώσει ελαφρώς.

Πρόσθεσε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίξε το μείγμα της γέμισης πάνω στη μισοψημένη βάση της τάρτας και άπλωσέ το ομοιόμορφα. Ψήσε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η γέμιση.

Άφησε την τάρτα να κρυώσει πολύ καλά πριν τη σερβίρεις, για να μπορείς να την κόψεις εύκολα και να διατηρήσει το σχήμα της. Συνόδευσέ τη με μια δροσερή σαλάτα ή με ένα ποτήρι λευκό κρασί και απόλαυσε την απόλυτη αλμυρή τάρτα που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου.

Διάβασε επίσης: Τραγανά ρολά φέτας στον φούρνο: Το απόλυτο ορεκτικό με μέλι και τσίλι

Comments are closed.