Είσαι στη μέση του ψησίματος, γεμάτη ενθουσιασμό για το γλυκό που έχεις στο μυαλό σου, αλλά κάτι πάει στραβά—η ζύμη κάθεται, τα μπισκότα απλώνονται υπερβολικά, ή το κέικ ραγίζει στην επιφάνεια. Δεν χρειάζεται πανικός! Όλες μας έχουμε ζήσει αυτές τις στιγμές.
Εδώ είναι ένας πρακτικός οδηγός για να διορθώσεις τα πιο συνηθισμένα λάθη στο ψήσιμο και να πετύχεις τις πιο απολαυστικές δημιουργίες σου.
1.Η ζύμη για Choux ισιώνει
Έφτιαξες ζύμη choux (σου) για τα αγαπημένα σου εκλέρ, αλλά αντί για αφράτα και ελαφριά, τα βλέπεις να… καταρρέουν. Ο κύριος ένοχος είναι η βιασύνη.
Τι να κάνεις:
Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, μην βγάζεις αμέσως τη ζύμη από τον φούρνο. Σβήσε τον φούρνο και άφησε την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Περίμενε 5-10 λεπτά για να κρυώσει απαλά. Αυτό θα βοηθήσει τη ζύμη να διατηρήσει το αέρινο σχήμα της, καθώς η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της.
2.Το κέικ ραγίζει
Το τέλειο κέικ σου βγαίνει από τον φούρνο με έντονες ρωγμές στην κορυφή; Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής ποσότητας μπέικιν πάουντερ ή πολύ υψηλής θερμοκρασίας.
Διάβασε επίσης: Έτσι θα διατηρήσεις τα μήλα τραγανά και φρέσκα σαν να τα έκοψες μόλις από τη μηλιά
Τι να κάνεις:
Πρώτα, έλεγξε τη θερμοκρασία του φούρνου σου με ένα θερμόμετρο. Οι ενδείξεις του φούρνου μπορεί να είναι ανακριβείς. Έπειτα, μετρήσου προσεκτικά με το μπέικιν πάουντερ. Μερικές φορές, λίγη προσοχή στη μέτρηση είναι αρκετή για να σώσεις το κέικ σου από το να… εκραγεί!
3.Τα μπισκότα απλώνουν πολύ
Έφτιαξες λαχταριστή ζύμη για μπισκότα, αλλά στον φούρνο απλώνονται τόσο που θυμίζουν πίτα. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η ζύμη είναι πολύ ζεστή ή έχει πολύ βούτυρο.
Τι να κάνεις:
Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά πριν την ψήσεις. Το κρύο βούτυρο μέσα στη ζύμη θα εμποδίσει το υπερβολικό άπλωμα των μπισκότων. Έτσι, θα διατηρήσουν το σχήμα και τη νοστιμιά τους!
4. Η ζύμη για τάρτα θρυμματίζεται
Προσπαθείς να απλώσεις τη ζύμη για τάρτα, αλλά σπάει και θρυμματίζεται; Η ζύμη σου μάλλον είναι πολύ στεγνή ή δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά.
Τι να κάνεις:
Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την επεξεργαστείς. Αυτό βοηθά να χαλαρώσει η γλουτένη και να γίνει πιο ευέλικτη. Αν εξακολουθεί να είναι στεγνή, πρόσθεσε λίγο νερό—ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά—μέχρι να γίνει πιο ομοιογενής.
5. Κάνει «κόμπους» η λιωμένη σοκολάτα
Η σοκολάτα σου, αντί να είναι λεία και λαμπερή, γεμίζει σβόλους; Αυτό μπορεί να συμβαίνει από υπερθέρμανση ή υγρασία.
Τι να κάνεις:
Για να σώσεις την κατάσταση, πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι και ανακάτεψε. Εάν τη λιώνεις από την αρχή, προτίμησε να το κάνεις σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων με προσοχή, ανακατεύοντας συχνά.
6.Η ζύμη δεν φουσκώνει
Ετοίμασες ζύμη για ψωμί, αλλά δεν φούσκωσε ποτέ. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η μαγιά δεν ήταν ενεργή ή ότι η ζύμη σου βρισκόταν σε περιβάλλον πολύ κρύο.
Τι να κάνεις:
Βάλε τη ζύμη σε έναν σβηστό φούρνο με ένα μπολ ζεστό νερό. Η υγρασία και η ελαφριά ζέστη θα βοηθήσουν τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και τη ζύμη σου να φουσκώσει όπως πρέπει.
Μερικές τελευταίες συμβουλές για τέλεια ψησίματα
-Μην ξεχνάς να μετράς με ακρίβεια τα υλικά σου.
-Χρησιμοποίησε τα σωστά σκεύη και θερμόμετρα.
-Πειραματίσου, αλλά πάντα με υπομονή—και με τη χαρά ότι μαθαίνεις από κάθε μικρή αποτυχία.
Με αυτές τις συμβουλές, κάθε φορά που θα ανοίγεις τον φούρνο, θα είσαι σίγουρη ότι σε περιμένει ένα μικρό θαύμα!
Διάβασε επίσης: 5 υγιεινές ιδέες πρωινού για καλύτερη υγεία του εντέρου
Comments are closed.