Η άνοιξη δεν έρχεται μόνο με λουλούδια και πιο ζεστό ήλιο. Έρχεται και με εκείνη την ανεξήγητη ανάγκη για κάτι ανάλαφρο, καθαρό και φωτεινό – ακόμα και στο πιάτο σου. Είναι η εποχή που αρχίζεις να ανοίγεις τα παράθυρα πιο συχνά, να σκουπίζεις νοερά τη θαμπάδα του χειμώνα και να ψάχνεις τρόπους να αισθανθείς πιο ανάλαφρη. Και ναι, όλα ξεκινούν από την κουζίνα σου.

Το καλό είναι ότι ο Μάιος σε βοηθά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Τα καλύτερα εποχιακά υλικά είναι εδώ: φράουλες, κολοκυθάκια, φρέσκα μυρωδικά, αρακάς, καρότα, λεμόνι. Ό,τι χρειάζεσαι για πιάτα που δεν βαραίνουν το σώμα σου και –κυρίως– δεν βαραίνουν τη διάθεσή σου. Παρακάτω θα βρεις 5 ανοιξιάτικες συνταγές που ταιριάζουν σε μεσημέρια με ήλιο και διάθεση για νέα ξεκινήματα.

1. Ριζότο με αρακά, λεμόνι και φρέσκο δυόσμο

Υλικά για 2 άτομα:

1 φλιτζάνι ρύζι Arborio

1 φλιτζάνι αρακά (κατεψυγμένος ή φρέσκος)

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

Φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζέστανε το βούτυρο, σοτάρισε το ρύζι για 1-2 λεπτά, πρόσθεσε το κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί. Ρίξε τον ζωμό σταδιακά, μέχρι να χυλώσει. Στο τέλος, ρίξε τον αρακά, το λεμόνι και τον δυόσμο. Θέλεις δροσιά, όχι βάρος.

2. Καλοκαιρινή σαλάτα με καρότο, φράουλα και μπαλσάμικο

Υλικά για 2 άτομα:

2 καρότα τριμμένα

5-6 φράουλες κομμένες σε φέτες

Ρόκα ή σπανάκι baby

2 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό

1 κουταλιά μέλι

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: λίγη φέτα ή ανθότυρο

Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα υλικά και φτιάξε ένα dressing με το βαλσαμικό, το μέλι και το λάδι. Είναι γεύση που λες «δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο».

Διάβασε επίσης: Φτιάξε τις πιο γρήγορες τυρομπουκιές με φύλλο κρούστας, φέτα και αυγό

3. Κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο με δυόσμο και φέτα

Υλικά:

2 μεγάλα κολοκυθάκια

1 αυγό

1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

1/2 φλιτζάνι βρώμη ή φρυγανιά

Φρέσκος δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση:
Τρίψε τα κολοκυθάκια, στράγγισέ τα καλά. Ανακάτεψε όλα τα υλικά και πλάσε μικρούς κεφτέδες. Ψήσε στους 200°C μέχρι να ροδίσουν. Είναι το comfort food που ντύνεται ανοιξιάτικο.

4. Κρύα μακαρονοσαλάτα με λαχανικά και dressing γιαουρτιού

Υλικά:

250γρ. βίδες ή πένες

1 καρότο σε λεπτές λωρίδες

1 κολοκυθάκι

1 φλιτζάνι αρακάς

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:
Βράσε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά. Ανακάτεψε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα και φτιάξε μια δροσερή σάλτσα. Είναι ένα γεύμα που τρώγεται και δεύτερη μέρα – και είναι ακόμα καλύτερο.

5. Φράουλες μαριναρισμένες με μέλι και βασιλικό

Υλικά:

1 φλιτζάνι φράουλες

1 κουταλιά μέλι

Λίγα φύλλα βασιλικού

Προαιρετικά: γιαούρτι ή παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόψε τις φράουλες, ρίξε το μέλι και τον βασιλικό, άφησέ τες 15 λεπτά να δέσουν τα αρώματα. Δεν φαντάζεσαι πόσο κομψό μπορεί να είναι ένα τόσο απλό γλυκό.

Διάβασε επίσης: 5 γρήγορα και υγιεινά σνακ που μπορείς να φτιάξεις στο airfryer σε μόλις λίγα λεπτά

Comments are closed.