Αγαπάς τα Χριστούγεννα, αλλά δεν μπορείς να αντισταθείς στη σοκολάτα; Ήρθε η στιγμή να συνδυάσεις το παραδοσιακό με το μοντέρνο, φτιάχνοντας μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας! Αυτή η συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη θα κάνει την κουζίνα σου να μοσχοβολήσει γιορτές και θα εντυπωσιάσει όσους τη δοκιμάσουν.

Φαντάσου το κλασικό, ζουμερό μελομακάρονο να βουτάει σε σοκολάτα και να μετατρέπεται σε μια πραγματική λιχουδιά. Είναι ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι, για δώρο στους αγαπημένους σου, ή απλά για να κακομάθεις τον εαυτό σου. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι ειδικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής – η συνταγή είναι τόσο απλή όσο και απολαυστική!

Ετοίμασε τα υλικά σου, βάλε γιορτινή μουσική και μπες στην κουζίνα. Αυτή η γιορτινή πρόκληση αξίζει κάθε λεπτό, γιατί το αποτέλεσμα είναι άκρως θεϊκό. Μελομακάρονα με σοκολάτα, λοιπόν – το νέο σου γλυκό must για τα Χριστούγεννα!

Διάβασε επίσης: Φτιάξε εντυπωσιακό βρώσιμο στεφάνι με κατσικίσιο τυρί, φιστίκια και σύκα

Υλικά

Για το σιρόπι
600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. νερό
2 στικ κανέλα
4 ολόκληρα γαρίφαλα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 γρ. μέλι

Για το μείγμα με τα υγρά
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. άχνη ζάχαρη
2-3 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το μείγμα με τα στερεά
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κακάο
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια

Εκτέλεση

-α

Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη.
Τρίβουμε πάνω σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού με έναν τρίφτη χειρός.
Ρίχνουμε στο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά, και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας ώστε να μην κόψει το μείγμα. Θέλουμε το μείγμα να είναι στερεό ώστε να πλάθεται.
Πλάθουμε το μείγμα σε μελομακάρονα των 30 γρ. το καθένα.
Ακουμπάμε την επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου σε μια σχάρα ή σε μια κουτάλα τρυπητή αράχνη ώστε να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα στην επιφάνειά τους. Αν δεν έχουμε κάτι από τα 2, μπορούμε να χαράξουμε γραμμές πάνω από τα μελομακάρονα με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε 2 δόσεις στο ταψί.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 20-25 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να είναι τελείως βυθισμένα στο σιρόπι.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, και τα μεταφέρουμε ξανά στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ταψί.

Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε λίγα από τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με λίγο μέλι και καρύδια τα οποία σπάμε με τα χέρια μας, τοποθετούμε άλλη μια δόση από μελομακάρονα από πάνω, και πασπαλίζουμε ξανά με μέλι και καρύδια.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα, και σερβίρουμε.

Διάβασε επίσης: Η πιο εύκολη συνταγή για τους νοστιμότερους κουραμπιέδες

Comments are closed.

Pin It