Αν έχεις συνδέσει το Πάσχα με μυρωδιές από κουλουράκια στο φούρνο, τότε ξέρεις ήδη πως δεν υπάρχει πιο «μαμαδίστικη» συνταγή από αυτή. Δεν χρειάζεται να είσαι pastry chef, ούτε να έχεις 12 μπολ και 3 διαφορετικά μίξερ για να πετύχεις τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου, λίγο χρόνο, και – το πιο βασικό – καλή διάθεση.
Αυτή η συνταγή είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται: εύκολη, γρήγορη, πετυχημένη. Γιατί κάποιες φορές, τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο νόστιμα. Κι αν φέτος το Πάσχα σε βρει με φίλους, οικογένεια ή ακόμα και μόνη σου στο σπίτι, αυτά τα κουλουράκια είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου (και στην κουζίνα σου).

Υλικά (για περίπου 50 κουλουράκια)
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά (2 για τη ζύμη και 1 για επάλειψη)
½ φλιτζάνι γάλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου – όσο πάρει η ζύμη)
Διάβασε επίσης: Marble Eggs: Η τεχνική που μετατρέπει τα πασχαλινά αυγά σε βρώσιμα έργα τέχνης
Εκτέλεση
Στην αρχή, χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Αυτό είναι το μυστικό για να έχεις κουλουράκια που λιώνουν στο στόμα.
Πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά, συνέχισε με το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.

Ανακάτεψε το μπέικιν στο αλεύρι και πρόσθεσέ το σταδιακά στο μείγμα σου μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να πλάθεται εύκολα.
Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά (όσο προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C στον αέρα).
Πλάσε τα κουλουράκια σε σχήμα που σου αρέσει – κλασικά στριφτά, σαλιγκαράκια, πλεξούδες ή μικρές καρδούλες.
Άλειψε με χτυπημένο αυγό και ψήσε για 15-18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Mini tip που κάνει τη διαφορά
Αν θες τα κουλουράκια σου να μείνουν αφράτα για μέρες, φύλαξέ τα σε μεταλλικό κουτί ή τάπερ με καπάκι και βάλε μέσα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για την υγρασία.
FAQ – Ερωτήσεις που ψάχνουν οι περισσότεροι στη Google
Μπορώ να αντικαταστήσω το βούτυρο με λάδι;
Ναι, μπορείς, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πιο «μαλακό» και λιγότερο τραγανό. Αν θέλεις κουλουράκια νηστίσιμα, βάλε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Δεν έχω πορτοκάλι – μπορώ να βάλω κάτι άλλο;
Μπορείς να βάλεις ξύσμα λεμονιού ή ακόμα και 1/2 κ.γ. κανέλα για πιο «ζεστή» γεύση. Αν έχεις άρωμα αμυγδάλου, βάλε 1-2 σταγόνες.
Πόσες μέρες διατηρούνται φρέσκα;
Μέχρι και 10 μέρες, αν τα έχεις σε καλά κλεισμένο κουτί. Αν τα καταψύξεις (ψημένα), διατηρούνται έως και 1 μήνα.
Μπορώ να τα φτιάξω με τα παιδιά;
Φυσικά! Είναι μια από τις πιο εύκολες και διασκεδαστικές συνταγές για να ζυμώσετε μαζί – ιδανική για σχολικές διακοπές.
Διάβασε επίσης: Εύκολη συνταγή για αφράτο, αρωματικό τσουρέκι σαν αυτά του φούρνου
Comments are closed.