Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα στο μυαλό μας έρχονται πάντα εικόνες, συναισθήματα, γεύσεις και μυρωδιές! Για εμένα τα Χριστούγεννα έχουν τη μαγεία των κουραμπιέδων, ή μάλλον -για να το θέσω ακριβώς όπως το αισθάνομαι- Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Παρόλο που είμαι παιδί της Άνοιξης, αγαπώ πολύ τον χειμώνα. Και ναι, μέσα σε αυτόν περικλύονται και τα Χριστούγεννα, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου!
Και επειδή δεν θα μιλήσει αυτή τη στιγμή για στολισμούς, γιρλάντες, φωτάκια και διακοσμήσεις -όπως είναι αναμενόμενο από εμένα-, αυτή τη φορά θα μοιραστώ μαζί σου την αγαπημένη μου συνταγή για το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων: τους κουραμπιέδες!
Τι; Λατρεύεις κι εσύ τους κουραμπιέδες; Θα σε αφήσω με το μυστικό της γιαγιάς Οριάνας που ήξερε να μετατρέπει κάθε συνάντηση σε πραγματική γιορτή. Μόνο με το χαμόγελο και τα …χεράκια της!
Είμαι σίγουρη πως με αυτή τη συνταγή κι εσύ θα δημιουργήσεις τις δικές σου αναμνήσεις!
Θα χρειαστείς:
-1 κιλό αλεύρι μαλακό
-1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
-500 γρ. βούτυρο γάλακτος
-1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
-2 κρόκους αυγών
-2 βανίλιες
-1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη
-100 γρ. αμύγδαλο
-ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα στάδια της παρασκευής:
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι ν’ ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε του κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και το αμύγδαλο (αν θέλεις μπορείς να το θρυμματίσεις σε μικρά κομματάκια) ενώ στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας. Έπειτα πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος της αρεσκείας μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να “ξεκουραστούν” για 3 λεπτά και έπειτα τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
Διάβασε επίσης: Buche de Noel: Ο χριστουγεννιάτικος κορμός που θα μαγέψει τους καλεσμένους σου!
Comments are closed.