Το Πάσχα έχει τη δική του μυρωδιά. Δεν είναι μόνο το θυμίαμα από την Ανάσταση, ούτε το κατσικάκι στο φούρνο. Είναι η ευωδιά του φρέσκου βουτύρου, του μαχλεπιού, της μαστίχας και του φρεσκοψημένου τσουρεκιού που απλώνεται στο σπίτι και κάνει κάθε γωνιά να μοιάζει με ζαχαροπλαστείο της γιαγιάς. Είναι εκείνη η μία φορά τον χρόνο που η κουζίνα γεμίζει αλεύρια, χαμόγελα και προσμονή για το πιο αφράτο, μυρωδάτο και φτιαγμένο με αγάπη γλυκό του Πάσχα.

Αν λαχταράς να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου σπιτικό τσουρέκι, με ίνες που τραβιούνται σαν κορδέλες και άρωμα που μένει στη μνήμη, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου παράδοση. Δεν χρειάζεται εμπειρία – μόνο καλή διάθεση, λίγο ζύμωμα και πολλή καρδιά.

Υλικά για 2 μεγάλα ή 3 μεσαία τσουρέκια

Για το προζύμι:

100 ml χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)

1 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. αλεύρι

Διάβασε επίσης: Marble Eggs: Η τεχνική που μετατρέπει τα πασχαλινά αυγά σε βρώσιμα έργα τέχνης

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό

200 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο, χλιαρό)

250 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

200 ml γάλα (χλιαρό)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη για να μη κολλάει)

Για το άλειμμα:

1 αυγό + 1 κ.σ. γάλα

Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μπολ, βάλε τη μαγιά, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακάτεψε και άφησέ το για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να κάνει φουσκάλες.

Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη. Πρόσθεσε το γάλα, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι.
Βάλε το προζύμι και ανακάτεψε. Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και μετά σιγά σιγά το βούτυρο, ζυμώνοντας συνεχώς (ή με γάντζο στο μίξερ). Θέλεις μια μαλακή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Σκέπασε με πετσέτα και άφησε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί. Χώρισε τη ζύμη σε 2 ή 3 μέρη. Πλάσε σε πλεξούδες ή καρδιές, στέφες, όπως θέλεις. Βάλε σε λαδόκολλα, σκέπασε και άφησε να φουσκώσουν ξανά για 40-60 λεπτά.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα).
Άλειψε τα τσουρέκια με αυγό και πασπάλισε με αμύγδαλο ή ζάχαρη.
Ψήσε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Τα 4 extra tips για απόλυτη επιτυχία:

1.Το βούτυρο να είναι χλιαρό, όχι καυτό!

2.Αν θέλεις πιο ινώδες τσουρέκι, ζύμωσε καλά και κάνε stretch & fold κατά τη διάρκεια της πρώτης φουσκώματος.

3.Τύλιξε τα ψημένα και κρύα τσουρέκια σε μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.

4. Αν θες πιο light εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις το 1/3 του βουτύρου με ελαιόλαδο ή γιαούρτι.

Διάβασε επίσης: Τι να φας το Πάσχα για να το χαρείς αλλά να μην το πληρώσεις σε πόντους

 

Comments are closed.