Σε ποια δεν έχει συμβεί να ρίξει κατά λάθος λίγο παραπάνω αλάτι και να καταστραφεί ένα ολόκληρο φαγητό; Είναι μια από τις πιο κοινές και εκνευριστικές στιγμές στην κουζίνα: έχεις αφιερώσει χρόνο, κόπο, ίσως και χρήματα, και τελικά το αποτέλεσμα βγαίνει… θάλασσα. Όμως, πριν πανικοβληθείς και σκεφτείς να παραγγείλεις κάτι απ’ έξω, πάρε μια βαθιά ανάσα. Υπάρχουν άμεσοι και απλοί τρόποι να σώσεις την κατάσταση, ακόμα και στο παρά 5.

Κράτα σημειώσεις, γιατί τα επόμενα κόλπα θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη – είτε έχεις καλεσμένους, είτε απλώς ταΐζεις την οικογένειά σου.

1. Πρόσθεσε ένα όξινο στοιχείο που θα φέρει ισορροπία

a

Το αλάτι δεν αφαιρείται, αλλά μπορεί να καλυφθεί. Ένας τρόπος να ισορροπήσεις την υπερβολή είναι να προσθέσεις κάτι όξινο – όπως λίγο χυμό λεμονιού, μια κουταλιά ξίδι ή πολτό ντομάτας. Μη βιαστείς: ρίξε λίγο-λίγο, ανακάτεψε και δοκίμασε. Θέλεις να εξουδετερώσεις, όχι να αλλάξεις εντελώς τη γεύση. Αν π.χ. φτιάχνεις κοτόπουλο λεμονάτο, το λεμόνι είναι ο σύμμαχός σου. Αν όμως ετοιμάζεις σάλτσα για ζυμαρικά, ένα κουτάλι ντοματοπελτέ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διάβασε επίσης: Οι 5 χειρότερες τροφές εστιατορίων που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και προκαλούν αύξηση βάρους

2. Μια ιδέα γλυκύτητας μπορεί να κάνει θαύματα

Ακούγεται παράξενο αλλά δουλεύει. Η προσθήκη λίγης καστανής ζάχαρης, σιροπιού σφενδάμου ή ακόμα και μέλι, μπορεί να μειώσει την αίσθηση της αλμύρας. Προσοχή – λίγη ποσότητα αρκεί. Αν θέλεις πιο «ουδέτερη» προσέγγιση, επίλεξε λευκή ζάχαρη. Αυτό το κόλπο λειτουργεί ιδανικά σε σάλτσες ή φαγητά με τηγάνισμα, όπου η γλυκύτητα δεν θα φαίνεται τόσο έντονη αλλά θα μαλακώσει τη γεύση.

3. Η κρέμα και τα γαλακτοκομικά σε καλύπτουν (κυριολεκτικά)

Τα γαλακτοκομικά έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα να «ντύνουν» τις γεύσεις και να ξεγελούν τον ουρανίσκο. Αν έχεις φτιάξει κάτι κρεμώδες ή μαγειρευτό που δέχεται γαλακτοκομικά, πρόσθεσε λίγο τυρί κρέμα, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Όχι μόνο θα καλυφθεί η αλμύρα, αλλά θα ενισχυθεί και η υφή του πιάτου, δίνοντάς του μια πιο πλούσια και απαλή γεύση.

4. Αραίωσε το φαγητό και σώσε το σύνολο

Αν έχεις χρόνο και υλικά, μεγάλωσε το φαγητό. Πρόσθεσε περισσότερα ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, κρέας ή λαχανικά – ανάλογα με το είδος του πιάτου. Με αυτό τον τρόπο, η ποσότητα του αλατιού διασκορπίζεται σε περισσότερο φαγητό και η αίσθηση στο στόμα μειώνεται. Ναι, θα καταλήξεις με περισσότερο φαγητό, αλλά τουλάχιστον θα μπορείς να το φας.

Διάβασε επίσης: Αν έχεις αυτά στο ψυγείο, δεν θα παραγγείλεις ξανά μέσα στην εβδομάδα

Comments are closed.