Το χοιρινό μπούτι με πατάτες στον φούρνο είναι αυτό το πιάτο που συνδυάζει τη νοστιμιά με την απλότητα. Με την υπογραφή του chef Δημήτρη Μιχαηλίδη, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για γιορτές ή για κάθε φορά που θέλεις να εντυπωσιάσεις χωρίς να περάσεις ώρες στην κουζίνα.

Αρωματικό, ζουμερό, και με πατάτες που λιώνουν στο στόμα, αυτό το φαγητό είναι τόσο νόστιμο που θα γίνει η «μασκότ» του τραπεζιού σου. Ετοιμάσου, λοιπόν, να βάλεις τα δυνατά σου και να κάνεις το σπίτι σου να μοσχομυρίσει!

Υλικά

Για το πιάτο θα χρειαστείς:

  • 2,5-3 κιλά χοιρινό μπούτι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κιλά πατάτες κομμένες
  • Ελαιόλαδο

Βήμα 1: Ετοιμάζεις το Κρέας

Ξεκίνα χαράσσοντας ελαφρώς το μπούτι με ένα μαχαίρι. Αυτό βοηθάει να απορροφηθεί καλύτερα το μείγμα μαρινάδας. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το μέλι με τη μουστάρδα και άλειψε γενναιόδωρα το χοιρινό με το μισό από αυτό το υπέροχο μείγμα.

Ρίξε αλάτι και πιπέρι παντού – μην τσιγκουνευτείς! Τοποθέτησε το μπούτι σε μια γάστρα μαζί με το κομμένο πορτοκάλι και τα φύλλα δάφνης.

Διάβασε επίσης: Πρωτοχρονιά στο τραπέζι χωρίς εξαιρέσεις: 5 vegan συνταγές που θα λατρέψουν όλοι

Βήμα 2: Πρώτο Ψήσιμο

Ψήσε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C, για περίπου 2 ώρες. Η μυρωδιά που θα αρχίσει να γεμίζει την κουζίνα σου είναι απλά μαγική.

Βήμα 3: Προσθέτεις τις Πατάτες

Μετά από τις πρώτες 2 ώρες, ετοίμασε τις πατάτες. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο, πρόσθεσε μουστάρδα, αλάτι, και πιπέρι και ανακάτεψέ τις καλά. Βάλ’ τες στη γάστρα, γύρω από το χοιρινό, και επέστρεψε το φαγητό στον φούρνο για άλλη 1 ώρα.

Βήμα 4: Τελικό Άγγιγμα

Μόλις οι πατάτες αρχίσουν να ροδίζουν, άλειψε το μπούτι με το υπόλοιπο μείγμα μέλι-μουστάρδα. Αυτό το τελικό βήμα θα χαρίσει στο κρέας μια λαχταριστή, καραμελωμένη κρούστα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

Αύξησε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήσε για ακόμη 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το πιάτο σου το χρυσό χρώμα της τελειότητας.

Σερβίρισμα

Άφησε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά πριν το κόψεις. Το χοιρινό θα παραμείνει ζουμερό και οι πατάτες θα έχουν απορροφήσει όλα τα αρώματα από τη σάλτσα. Σέρβιρέ το με μια πράσινη σαλάτα ή απλώς απόλαυσέ το όπως είναι – δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω!

Με αυτή τη συνταγή, έχεις στα χέρια σου έναν ακαταμάχητο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων που υπόσχεται να γίνει το αγαπημένο σου φαγητό. Και, αλήθεια, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να το δοκιμάσεις από μια γιορτινή βραδιά!

Διάβασε επίσης: Τραγανά ρολά φέτας στον φούρνο: Το απόλυτο ορεκτικό με μέλι και τσίλι

Comments are closed.

Pin It