Δεν υπάρχει άλλη εποχή του χρόνου που να σε προκαλεί τόσο έντονα να μπεις στην κουζίνα μόνο και μόνο γιατί… είδες φράουλες στο μανάβικο. Ένα τόσο απλό φρούτο, και όμως κρύβει μέσα του μια ολόκληρη εποχή. Η φράουλα είναι άνοιξη. Είναι παιδική ανάμνηση, είναι γιαγιά, είναι Κυριακή απόγευμα, είναι φως. Και κυρίως, είναι παροδική. Αν δεν προλάβεις να τις αξιοποιήσεις τώρα, σε λίγες εβδομάδες θα έχουν εξαφανιστεί και θα μείνεις μόνο με τη λαχτάρα. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξεις κάτι που θα μείνει, έστω και για λίγο περισσότερο από όσο διαρκεί η φρεσκάδα τους; Παρακάτω θα βρεις ιδέες για γλυκά με φράουλες που δεν είναι ούτε χρονοβόρα ούτε κοινότοπα – και που σε βάζουν για τα καλά στο mood της εποχής, με το πιο γλυκό τρόπο.

1. Τάρτα με φράουλες και κρέμα πατισερί – η άνοιξη σε μια μπουκιά

Αν είχες ποτέ φανταστεί πώς θα ήταν η άνοιξη αν μπορούσε να φαγωθεί, τότε αυτή η τάρτα είναι η απάντηση. Η τραγανή, βουτυρένια βάση, η βελούδινη κρέμα και οι ζουμερές φράουλες συνθέτουν ένα επιδόρπιο που δεν είναι απλώς νόστιμο, αλλά εντυπωσιακό με την πρώτη ματιά. Μπορείς να προσθέσεις και λίγα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για έξτρα άρωμα – και ναι, θα το δεις να «παίζει» παντού στα social.

Υλικά για τη βάση:

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους

50 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα:

500 ml γάλα

100 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κρόκοι αυγών

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

30 γρ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση:

300 γρ. φράουλες

Προαιρετικά: φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε όλα τα υλικά της βάσης και φτιάξε μια ζύμη. Άφησέ την στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Άνοιξε τη ζύμη και στρώσε την σε ταρτιέρα. Ψήσε στους 180°C για 20-25 λεπτά.

Για την κρέμα: Ζέστανε το γάλα με τη βανίλια. Χτύπα τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Πρόσθεσε το ζεστό γάλα και βάλε το μείγμα σε κατσαρολάκι να πήξει. Πρόσθεσε το βούτυρο στο τέλος.

Άφησε την κρέμα να κρυώσει, στρώσε την στη βάση και διακόσμησε με φράουλες. Βάλε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν σερβίρεις.

2. Fraisier cake – γιατί οι φράουλες αξίζουν να φορέσουν τα καλά τους

pinterest.com

Το γαλλικό κλασικό γλυκό που ενώνει αφράτο παντεσπάνι, crème mousseline και φρέσκες φράουλες, είναι ίσως η πιο φίνα επιλογή για να κλείσεις ένα τραπέζι με στιλ. Χρειάζεται λίγη παραπάνω αγάπη και ακρίβεια, αλλά η γεύση του σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Αν ψάχνεις αφορμή να εντυπωσιάσεις, αυτό το γλυκό είναι η σωστή δικαιολογία.

Για το παντεσπάνι:

4 αυγά

120 γρ. ζάχαρη

120 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα mousseline:

500 ml γάλα

4 κρόκοι αυγών

120 γρ. ζάχαρη

40 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. βανίλια

Επιπλέον:

400 γρ. φράουλες κομμένες κάθετα

Σιρόπι (100 ml νερό + 50 γρ. ζάχαρη)

Εκτέλεση:

Φτιάξε παντεσπάνι χτυπώντας αυγά και ζάχαρη, προσθέτοντας μετά το αλεύρι και το μπέικιν. Ψήσε σε ταψί 20 εκ. στους 180°C για 25 λεπτά.

Για την κρέμα, φτιάξε πατισερί και μόλις κρυώσει, χτύπα την με το βούτυρο για να γίνει mousseline.

Κόψε το παντεσπάνι στα δύο. Βάλε το ένα κομμάτι σε φόρμα με τσέρκι. Βρέξε με σιρόπι, στρώσε φράουλες περιμετρικά, βάλε κρέμα και επανέλαβε.

Κάλυψε με μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για 6 ώρες. Σέρβιρε παγωμένο.

3. Strawberry crumble – απλό, ακαταμάχητο, ανοιξιάτικο

https://cookienameddesire.com/

Εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αν έχεις φράουλες, λίγη ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι, έχεις crumble. Η ζεστή, καραμελωμένη φράουλα που κρύβεται κάτω από την τραγανή επιφάνεια είναι το comfort food της άνοιξης, χωρίς υπερβολές, χωρίς προετοιμασίες. Σέρβιρέ το με μια μπάλα παγωτό βανίλιας και ξέχνα ό,τι ήξερες για τα γλυκά «της στιγμής».

Υλικά:

500 γρ. φράουλες κομμένες

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Για το crumble:

100 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο παγωμένο

60 γρ. καστανή ζάχαρη

30 γρ. νιφάδες βρώμης (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανάμειξε τις φράουλες με ζάχαρη, λεμόνι και κορν φλάουρ.

Βάλε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος.

Τρίψε με τα χέρια το crumble και βάλε το από πάνω.

Ψήσε στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σέρβιρε ζεστό με παγωτό.

4. Cheesecake με φράουλες χωρίς ψήσιμο – η ψύχραιμη γλυκιά επιλογή

pinterest.com

Δροσερό, ελαφρύ και εθιστικά απολαυστικό. Το cheesecake αυτό είναι η λύση όταν θέλεις κάτι εύκολο αλλά όχι πρόχειρο. Χρησιμοποίησε μπισκότα digestive για βάση, τυρί κρέμα για τη γέμιση και ένα στρώμα από μαρινάτες φράουλες ή σπιτική μαρμελάδα για να απογειώσεις τη γεύση. Ιδανικό για μέρες με ζέστη, για brunch ή και για πρωινό – γιατί όχι;

Υλικά για τη βάση:

200 γρ. μπισκότα digestive

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα:

500 γρ. τυρί κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. βανίλια

Για την επικάλυψη:

300 γρ. φράουλες

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. λεμόνι

Εκτέλεση:

Τρίψε τα μπισκότα και ανάμειξέ τα με βούτυρο. Στρώσε σε ταψάκι με τσέρκι.

Χτύπα το τυρί κρέμα, την άχνη, τη βανίλια και μετά πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει.

Στρώσε πάνω στη βάση και άφησε στο ψυγείο για 4 ώρες.

Βράσε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 10 λεπτά. Άφησε να κρυώσει και βάλε πάνω από την κρέμα.

5. Σπιτική μαρμελάδα φράουλα – για να κρατήσεις λίγο ακόμα από τώρα

pinterest.com

Δεν είναι ακριβώς «γλυκό» με τη στενή έννοια, αλλά είναι η πιο τίμια επένδυση που μπορείς να κάνεις αυτή την εποχή. Αν έχεις φράουλες που ωριμάζουν επικίνδυνα, βάλε τις σε ένα κατσαρολάκι με λίγη ζάχαρη, λεμόνι και ό,τι άρωμα αγαπάς (βανίλια, βασιλικό ή ακόμα και λίγο ροζ πιπέρι). Θα την απλώσεις σε φρυγανιές, θα τη βάλεις σε γιαούρτι, θα την χρησιμοποιήσεις σαν γέμιση – και θα τη θυμάσαι μέχρι να ξανάρθει η άνοιξη.

Υλικά:

1 κιλό φράουλες

600 γρ. ζάχαρη

Χυμός από 1 λεμόνι

1 λουβί βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα)

Εκτέλεση:

Κόψε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια.

Βάλε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το λεμόνι. Άφησέ τα να σταθούν για 1 ώρα.

Βράσε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό.

Αποθήκευσε σε αποστειρωμένα βάζα.

Κράτα τις φράουλες στην κουζίνα, στο ψυγείο, στο πιάτο σου – αλλά κυρίως κράτα τις στη γεύση σου όσο μπορείς.

Οι φράουλες είναι σαν τις πιο φωτεινές μέρες του χρόνου: εμφανίζονται, σου αλλάζουν τη διάθεση και μετά… φεύγουν. Μην τις αφήσεις να πάνε χαμένες. Βάλε ποδιά, πάρε ένα καλάθι και κράτα την εποχή όσο πιο γλυκά μπορείς.

Διάβασε επίσης: Τα ταρτάκια με κρέμα λεμονιού που θα σε κάνουν να ξεχάσεις κάθε άλλο επιδόρπιο

Comments are closed.