Υπάρχει κάτι πιο μαγικό από τη στιγμή που φτιάχνεις ένα σιροπιαστό γλυκό και το σπίτι γεμίζει αρώματα ζάχαρης, κανέλας και βανίλιας; Αυτά τα γλυκά έχουν τη δύναμη να μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, τότε που οι γιαγιάδες μας περίμεναν στην κουζίνα με μια πιατέλα γεμάτη γλυκές λιχουδιές. Είναι οι συνταγές που δεν χρειάζονται μόδα ή μοντέρνες πινελιές. Είναι κλασικές, διαχρονικές και πάντα ευπρόσδεκτες στο τραπέζι μας.
Αν σου έχει λείψει η γεύση ενός καλού σιροπιαστού γλυκού, δεν χρειάζεται να περιμένεις καμία ειδική περίσταση. Πιάσε τα υλικά σου και ετοιμάσου να δοκιμάσεις το top 5 των αγαπημένων μας!
1. Μπακλαβάς
Ο απόλυτος βασιλιάς των σιροπιαστών! Φύλλο κρούστας, ξηροί καρποί και σιρόπι που λιώνει στο στόμα. Ο σωστός μπακλαβάς θέλει καλό βούτυρο, μπόλικο καρύδι και μια πινελιά κανέλας. Και φυσικά, το σιρόπι να είναι ζεστό και ο μπακλαβάς κρύος όταν τον περιχύνεις.
Υλικά (για 1 ταψί):
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 300 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
Για το σιρόπι: - 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
2. Γαλακτομπούρεκο

Κρέμα, φύλλο και σιρόπι σε απόλυτη αρμονία! Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό που καταφέρνει να ισορροπεί τη δροσερή κρέμα με την τραγανή υφή του φύλλου. Το μυστικό; Να βεβαιωθείς πως η κρέμα σου δεν έχει σβόλους και να περιχύσεις το σιρόπι μόλις το γλυκό βγει από τον φούρνο.
Υλικά (για 1 ταψί):
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα: - 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
Για το σιρόπι: - 600 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
3. Κανταΐφι
Αυτό το γλυκό απαιτεί λίγη τέχνη στο τύλιγμα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Το τραγανό φύλλο, γεμισμένο με καρύδια και περιχυμένο με σιρόπι, είναι μια γεύση που δεν ξεχνάς. Για να πετύχεις το τέλειο κανταΐφι, μην παραλείψεις να “ξυπνήσεις” το φύλλο σου τρίβοντάς το καλά πριν το χρησιμοποιήσεις.
Υλικά (για 1 ταψί):
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 300 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι: - 600 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
4. Ραβανί

Το πιο αφράτο σιροπιαστό, φτιαγμένο με σιμιγδάλι. Το ραβανί είναι ιδανικό αν θέλεις κάτι που δεν χρειάζεται φύλλο, αλλά παραμένει απολαυστικά ζουμερό. Το μυστικό είναι να μην παραψήσεις το κέικ, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι σωστά.
Υλικά (για 1 ταψί):
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1/2 φλ. γιαούρτι
Για το σιρόπι: - 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- Φλούδα πορτοκαλιού
5. Καρυδόπιτα

Αν σου αρέσουν τα γλυκά με ξηρούς καρπούς, η καρυδόπιτα είναι ό,τι πρέπει. Εδώ, ο πρωταγωνιστής είναι το καρύδι, ενώ το σιρόπι της την κάνει απίστευτα ζουμερή. Μην ξεχάσεις την κανέλα και το γαρίφαλο για το απόλυτο άρωμα.
Υλικά (για 1 ταψί):
- 300 γρ. καρύδια τριμμένα
- 200 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι: - 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
Διάβασε επίσης: Φτιάξε σε μόλις 5 λεπτά αυτό το cheesecake πρωινού με 25 γρ. πρωτεΐνης
Comments are closed.