Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία: περνάς μπροστά από τη στοίβα με τα καρπούζια, τα χτυπάς, τα παρατηρείς, τα μυρίζεις, αλλά στο τέλος το αφήνεις στην τύχη. Και ξέρεις καλά πως υπάρχει ρίσκο: ή θα πετύχεις εκείνο το απόλυτα ώριμο, τραγανό, δροσερό και γλυκό σαν μέλι, ή θα γυρίσεις σπίτι με μια τεράστια πράσινη… απογοήτευση που μοιάζει περισσότερο με παγωμένο νερό παρά με φρούτο.
Αν έχεις κουραστεί να μαντεύεις και θέλεις να ξέρεις τι πραγματικά κρύβει η φλούδα πριν καν το κόψεις, ήρθε η ώρα να αποκτήσεις το «μάτι» – αυτό το ένστικτο που έχουν οι γιαγιάδες στις λαϊκές και δεν πέφτουν ποτέ έξω. Τα παρακάτω 5 σημάδια δεν είναι απλώς tips. Είναι οι πιο απλές αλλά αλάνθαστες ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να διαλέγεις το πιο γλυκό καρπούζι κάθε φορά.
1. Το χρώμα της κηλίδας λέει την αλήθεια

Αυτή η κίτρινη ή κρεμ απόχρωση που βλέπεις σε ένα σημείο του καρπουζιού – η λεγόμενη «κηλίδα εδάφους» – είναι η πρώτη σου ένδειξη. Όσο πιο σκούρα και βαθιά είναι η απόχρωσή της (σαν ώριμο κίτρινο), τόσο περισσότερο χρόνο πέρασε το καρπούζι στο χώμα ωριμάζοντας φυσικά. Αν είναι λευκή ή πολύ αχνή, πιθανότατα κόπηκε νωρίς και δεν πρόλαβε να «δέσει» η γεύση του.
Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα φρούτα που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σου από τη φθορά του χρόνου
2. Οι καφέ ραβδώσεις δείχνουν… υπερπαραγωγή ζάχαρης
Ναι, αυτά τα καφετιά σημάδια που μοιάζουν με λεπτές ραβδώσεις ή σαν “ρωγμές” είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι. Δημιουργούνται από το σημείο όπου η γύρη έχει «κάψει» το φρούτο κατά την επικονίαση – και αυτό μεταφράζεται ως έντονη παραγωγή φυσικών σακχάρων. Με άλλα λόγια: γεύση στο φουλ.
Και ναι, υπάρχει τρόπος να διαλέγεις το τέλειο καρπούζι κάθε φορά
3. Ο ήχος μετράει περισσότερο απ’ όσο νομίζεις

Δεν είναι μύθος. Το χτύπημα με το δάχτυλο έχει νόημα. Αν ο ήχος που ακούς είναι βαθύς και «κούφιος», έχεις μπροστά σου ένα καλά ώριμο καρπούζι με ζουμερή σάρκα. Αν αντίθετα ακούγεται πιο «σφιχτό» ή μεταλλικό, πιθανότατα είναι άγουρο ή πολύ σφιχτό.
4. Το κοτσάνι δείχνει αν έχει κοπεί στην ώρα του
Αν είναι ακόμα πράσινο, το καρπούζι κόπηκε νωρίς. Αν είναι ξερό, σκούρο και μαραμένο, τότε κόπηκε αφού ωρίμασε φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει περισσότερη γλύκα, καλύτερη υφή και σωστή ωρίμανση – ακριβώς αυτό που θέλεις.

5. Το σχήμα και το βάρος δεν είναι για διακόσμηση
Τα καρπούζια με πιο στρογγυλό σχήμα (όχι μακρόστενα) τείνουν να είναι πιο γλυκά, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους. Επίσης, πιάσ’ το στα χέρια σου. Αν για το μέγεθός του σου φαίνεται βαρύ, έχει περισσότερη ζουμερή σάρκα και λιγότερο νερό. Αυτό σημαίνει και καλύτερη γεύση.
Διάβασε επίσης: Τα φρούτα που σου χαρίζουν επίπεδη κοιλιά

Comments are closed.