Αχ, αυτά τα Χριστούγεννα! Μυρωδιές από κανέλα, ζεστά ροφήματα και μια κουζίνα που μοιάζει με μαγικό εργαστήρι. Τι λες να προσθέσεις στη φετινή σου λίστα ένα γλυκό που θα αφήσει όλους με το στόμα ανοιχτό; Ο Buche de Noel, ο διάσημος χριστουγεννιάτικος κορμός από τη Γαλλία, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο που, αν και φαίνεται πολύπλοκο, στην πραγματικότητα είναι η τέλεια ευκαιρία να βγάλεις τη ζαχαροπλάστρια που κρύβεις μέσα σου.

Φαντάσου το: μια απαλή και αφράτη βάση από παντεσπάνι που τυλίγεται γύρω από μια λαχταριστή γέμιση σοκολάτας ή κάστανου. Και όλα αυτά, ντυμένα με μια κρέμα που θυμίζει κορμό δέντρου, έτοιμο να γίνει το στολίδι του γιορτινού σου τραπεζιού. Δεν είναι απλώς ένα γλυκό – είναι η παράδοση που συναντά την κομψότητα. Είσαι έτοιμη να μπεις στη μαγεία της ζαχαροπλαστικής και να φτιάξεις το δικό σου έργο τέχνης;

https://sallysbakingaddiction.com/

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση (σοκολάτας ή κάστανου):

  • 200 γρ. κουβερτούρα (λιωμένη) ή 200 γρ. πουρέ κάστανου
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη (σοκολατένια γκανάζ):

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση:

  • Ζάχαρη άχνη, δεντρολίβανο, cranberries ή σοκολατάκια

Διάβασε επίσης: Φτιάξε ένα στεφάνι από χριστουγεννιάτικα μπισκότα και στόλισέ τα στο τραπέζι σου

Εκτέλεση

1. Προετοίμασε το παντεσπάνι:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
  2. Χτύπησε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ, χτύπησε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα.
  3. Κοσκίνισε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Πρόσθεσέ τα σταδιακά στο μείγμα των κρόκων, εναλλάξ με τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά.
  4. Άπλωσε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί και ψήσε για 10-12 λεπτά.

2. Φτιάξε τη γέμιση:

  1. Αν επιλέξεις σοκολάτα, λιώσε την κουβερτούρα και ανάμειξέ τη με τη σαντιγί και τη ζάχαρη άχνη.
  2. Αν προτιμάς κάστανο, ανακάτεψε τον πουρέ κάστανου με τη σαντιγί και πρόσθεσε λίγη ζάχαρη, αν χρειάζεται.

3. Σχημάτισε τον κορμό:

https://sallysbakingaddiction.com/
  1. Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι, αναποδογύρισέ το σε μια καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Τύλιξέ το σε ρολό και άφησέ το να πάρει σχήμα.
  2. Ξετύλιξέ το και άπλωσε τη γέμιση. Ξανατύλιξε προσεκτικά.

4. Ετοίμασε την επικάλυψη:

  1. Ζέστανε την κρέμα γάλακτος και ρίξε μέσα τη κουβερτούρα και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.
  2. Κάλυψε τον κορμό με την επικάλυψη και σχημάτισε με πιρούνι γραμμές για να μοιάζει με ξύλο.

5. Διακόσμησε και σερβίρισε:
Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και διακόσμησε με cranberries ή δεντρολίβανο για χριστουγεννιάτικη αίσθηση.

Διάβασε επίσης: 10 ευρωπαϊκές πόλεις που γίνονται παραμυθένιες τα Χριστούγεννα

Comments are closed.

Pin It